Pacijenti koji sa 70 godina imaju sve svoje zube, pacijent kojemu u 90-ima izrasta novi zub, pacijenti koji imaju veći broj zuba od normalnog, ali i mladi koji su zapustili svoje oralno zdravlje ili pak oni koji dođu poslikati svoje zube, ali ne pričekaju snimku samo je dio zanimljivih primjera s radnog mjesta inženjerke medicinske radiologije Željkice Pukec zaposlene na stomatološkom rendgenu županijskog Doma zdravlja. Kako otkriva, pacijenata je sve više što i ne treba čuditi budući da napredak medicine, ali i tehnologije stomatolozima daju nove mogućnosti dijagnostike što u konačnici donosi i preciznije liječenje zuba.

Više od 1250 pretraga mjesečno

-Naravno, kako svaka dijagnostička pretraga mora biti opravdana, tako je i ovdje. Tehnološki napredak donio je veći broj pretraga budući da one stomatolozima daju bitno bolji uvid u stanje pacijentove usne šupljine. Tako se mjesečno u našem laboratoriju snimi više od tisuću malih snimaka i više od 250 ortopana – kaže Pukec pojašnjavajući razliku između ove dvije pretrage.

-Obavljamo dvije vrste pretraga. Jedna je zubni rendgen putem kojeg se rade snimke pojedinačnih zuba, odnosno male intraoralne snimke pomoću digitalnog senzora. Riječ je o uređaju koji je nabavljen 2014. godine, a snimke su gotove odmah. Zračenje je smanjeno duplo u odnosu na stari uređaj, a na samo dva metra od uređaja zračenja više nema tako da je riječ o zaista minimalnoj dozi.

Drugim uređajem radimo ortopane uz pomoć kojih se snima gornja i donja čeljust, a mogu se raditi i segmenti, odnosno samo lijeva ili desna strana gornje ili donje čeljusti, kao i samo fronta. Također, pomoću ovog uređaja se snimaju maksilarni sinusi, zglobovi donje čeljusti i lubanje, a koristi se i kod predoperativnih priprema, kao i za postoperativne kontrole – pojašnjava naša sugovornica pojašnjavajući kako je Dom zdravlja trenutno u postupku nabavke novog uređaja za ortopane koji bi, ako se prođe prema planu, trebao biti postavljen prije ljeta.

Manje zračenja

-Novi uređaj će biti suvremeniji i manje će zračiti od dosadašnjeg. Također, samo vrijeme trajanja pretrage, odnosno izloženost pacijenta zračenju će biti gotovo duplo smanjena u odnosu na sadašnji uređaj, a i sama količina zračenja će biti manja. To je vrlo važno za sve pacijente, a posebice kod djece koja najčešće dolaze slikati zube zbog aparatića. Konkretno, novi uređaj donijet će minimalno zračenje, a snimka će biti digitalna što znači da će se moći digitalno urediti kako bi se bolje vidio snimak – ističe Pukec dodajući kako je i lista čekanja danas bitno smanjena u odnosu na period od prije nekoliko godina kada se na snimanje zuba čekalo i do mjesec dana.

-Do 2015. godine rendgen je radio četiri sata, odnosno pola ranog vremena, no kako pacijenti dolaze ne samo iz Bjelovarsko-bilogorske, nego i Zagrebačke, Virovitičko-podravske i Koprivničko-križevačke županije tako da je zaista postojala potreba za punim radnim vremenom. Sada pacijenti čekaju tek nekoliko dana što je vrlo važno. Naravno, hitni pacijenti su primljeni odmah po dolasku – kaže naša sugovornica dodajući kako same snimke očitavaju stomatolozi kojima se snimke odnose, odnosno šalju, no kako je već na prvi pogled vidljivo kako bi većina pacijenata trebala izdvojiti više pažnje za svoje oralno zdravlje.