U kasnu jesen 2018. godine ždralovačka Mladost je bila na izdisaju. Klub je tovario na tek 12. mjestu Treće HNL Istok sa samo jednim bodom iznad zone ispadanja. Nakon brojnih uspješnih trećeligaških sezona u koje spadaju i dva naslova prvaka iz 2012. i 2013. godine, na Brdo se te jeseni neočekivano uvukla turobna atmosfera koja do tada nije bila specifična za Mladost.

U tom trenutku mnogi su sa strepnjom gledali prema klupskoj budućnosti, a nemali broj boljih poznavatelja nogometa Mladost je već selio prema nižem rangu natjecanja. Istopila se i financijska injekcija GNK Dinama, odnosno Zdravka Mamića nakon međusobne kup utakmice. Sve je bilo na klimavim daskama. Onda se neočekivano ukazalo svjetlo na kraju tunela. U trenucima kada bi malo tko stavio glavu u vatru učinio je to Renato Radić. Poznati bjelovarski poduzetnik te vlasnik i direktor hrvatskog lanca namještaja Prima je nakon dugog nagovaranja pristao ući u klupsku upravu i to u svojstvu sportskog direktora. U samo nekoliko tjedana okrenuo je stvari na Brdu naglavačke. Iz dana u dan atmosfera je bila sve bolja, momčad se stabilizirala, započeli su brojni radovi na klupskoj infrastrukturi, a sve se odrazilo i na rezultate prve momčadi. Proljetni dio iste sezone bio je najuspješniji u klupskoj povijesti. Mladost je s 12. skočila na peto mjesto ljestvice te je, nakon vinkovačke Cibalie koja je te sezone izborila povratak u Drugu HNL, bila druga najbolja momčad proljetnog dijela prvenstva. Već u sljedećoj sezoni napravljen je dodatni iskorak i u rezultatskom i u organizacijskom i u infrastrukturnom pogledu. Mladost je, istina za zelenim stolnom, potvrđena kao prvak Treće HNL Sjever, smješe joj se kvalifikacije za Drugu HNL, na Brdu se gradi nova tribina s novim klupskim prostorijama, glavni teren je dobio moderno navodnjavanje.

Mnogi se pitaju zašto Renatu Radiću pored tvrtke s dvije tisuće zaposlenih treba još Nogometni klub Mladost. Brojna su nagađanja oko vaših osobnih interesa u nogometu. Što je prava istina?

-Cijeli život aktivno pratim sport i znam što sport znači za lokalnu zajednicu. Vodeći ljudi u Mladosti su me u više navrata zvali da se aktivno uključim i da pomognem klubu tako da sam u jednom trenutku odlučio da je sad pravo vrijeme za to. Nemam nikakvih osobnih interesa. Tu je više u pitanju nekakvo osobno zadovoljstvo. Živim u Ždralovima i logično je da pomognem lokalnoj zajednici da prosperira. U privatnom biznisu imam puno iskustva, a kako je nogomet u posljednje vrijeme također postao biznis vjerujem da mogu doprinijeti napretku.

Mladosti su prošlog tjedna širom otvorena vrata Druge HNL. Bio bi to najveći uspjeh u klupskoj povijesti. Koji su klupski kratkoročni, a koji dugoročni planovi?

-Kada sam dolazio u klub odmah sam svima jasno rekao – ili ćemo stvari napraviti kako treba ili ne trebamo ništa raditi. Zato smo od prvog dana svemu pristupili izuzetno studiozno i ozbiljno. Ključno je da iz dana u dan svi napredujemo. To se odnosi i na mene i na ostatak klupske uprave, ali i na igrače i na trenere i na sve članove Mladosti. Mislim da smo na dobrom putu da od Mladosti stvorimo stabilnog drugoligaša koji će kroz svoju školu nogometa razvijati domaće mlade nogometaša. Želimo našoj djeci pružiti priliku da u sportu naprave nešto više, a onim najboljima želimo biti odskočna daska za dalje.

Klub je već predao zahtjev za Drugu HNL. Ispunjava li Mladost sve uvjete za drugoligaško natjecanja?

-Trenutno radimo sve što je u našoj moći da što prije steknemo potrebne uvjete za Drugu HNL. Već imamo idejno rješenje za izgradnju dodatne tribine s pripadajućim klupskim prostorijama. Vjerujem da će projekt do kraja godine biti završen i da ćemo već na proljeće sljedeće godine kao drugoligaš biti domaćini na Brdu. U međuvremenu je plan, naravno ukoliko izborimo plasman u Drugu HNL, da domaće utakmice igramo u Vrbovcu. Još nismo dobili zeleno svjetlo iz HNS-a, no vjerujem da će se to riješiti u idućih nekoliko dana. Ukoliko dobijemo licencu i izborimo Drugu HNL onda ćemo sigurno požuriti i s projektom izgradnje tribine i dodatnih prostorija. Jedna stvar veže drugu i zato nam je u ovom trenutku izuzetno važna pozitivna odluka HNS-a u pogledu naših drugoligaških ambicija.

Jasno je da Mladost ne može u Drugu HNL s isključivo domaćim igračkim kadrom. Razmišlja li klub o potencijalnim pojačanjima?

-Već sam naglasio da je naš primarni cilj razvoj domaćih mladih igrača i upravo na njima temeljimo drugoligaške ambicije. Naravno, potrebna su nam i pojačanja, no njih ćemo dovoditi ciljano. U prvom redu ćemo vidjeti postoje li u našoj okolici igrači koji bi nama bili zanimljivi za Drugu HNL, a tek onda ćemo gledati prema drugim sredinama. Tu u prvom redu mislim na Zagreb jer tamo je ipak najveća koncentracija kvalitetnih nogometaša. Naravno, to sve govorim pod uvjetom da izborimo Drugu HNL.

Koronakriza je sigurno negativno utjecala na poslovanje Prime. Hoće li se to odraziti i na izuzetno ambiciozne planove Mladosti?

-Prima postoji već 25 godina i želimo da postoji i za sto godina. S tog stajališta dva ili tri mjeseca koronakrize neće uništiti sve ono što smo dugo stvarali. U pogledu Mladosti se to ne bi smjelo previše osjetiti. Mi sa svim planiranim projektima nastavljamo. Na Brdu se već puno toga napravilo, no pred nama je još dug put. Uredili smo niz prostorija u sadašnjem klupskom objektu, stavili smo novu umjetnu travu na malo igralište koje je cijelu zimu bilo pod šatorom i dostupno za treninge i rekreaciju, trenutno se radi moderno navodnjavanje na glavnom terenu, a uskoro ćemo urediti i pomoćne terene. Neovisno od toga ide izgradnja već spomenute tribine s pripadajućim prostorijama. Time bi ispunili sve uvjete koje zahtjeva natjecanje u Drugoj HNL. (mć)