Riječki poduzetnik Jozo Kalem u vrlo kratkom vremenskom roku ispunio je svoje obećanje te gotovo u potpunosti modernizirao pogone bivše Česme, koju su bivši vlasnici potpuno očerupali i napustili, ostavivši tvrtku u stečaju, a radnike na cesti. Iako su mnogi bili skeptični prema Jozi Kalemu, koji je svoje bogatstvo stekao na trgovini naftnim derivatima, ispostavilo se da je riječ o ozbiljnom investitoru koji je do sada u modernizaciju bjelovarskih pogona uložio čak 17 milijuna eura, s tim da se ne namjerava zaustaviti na tom iznosu. Zahvaljujući Kalemovoj tvrtci Tehno-drvo, većina bivših radnika Česme sada ponovno ima posao, a sada i stalnu plaću koja se isplaćuje na vrijeme i u novcu.

– Naša investicija bazirana je na planu da se u ovim pogonima godišnje preradi oko 40 tisuća kubika godišnje u tri smjene, a sada smo otprilike na 65 posto ukupnog kapaciteta – govori Jozo Kalem dodajući da se kompletan asortiman izvozi u zapadnoeuropske zemlje, u prvom redu u Austriju i Švicarsku.

Nova benzinska crpka preko puta Lidla

– Trenutno zapošljavamo 125 radnika, a važno je napomenuti kako su prioritet kod zapošljavanja imali bivši radnici Česme. U planu nam je do kraja kolovoza zaposliti još 25 radnika pokretanjem finalne proizvodnje lamela. Prošli mjesec s radom je započela i kotlovnica snage sedam megavata te dvije sušare ukupnog kapaciteta 1.200 “kubika” drvne mase. Investicijska ulaganja u pogone, opremu i strojeve premašuje 200 milijuna kuna, a bit će još veća jer do kraja godine planiramo zaokružiti sav proces, odnosno dovršiti investicijski ciklus u proizvodnji. Do tada bismo trebali imati 200 zaposlenika – pojašnjava Kalem dodajući kako je investiciju realizirao novcem koje je stekao prodajom naftnog biznisa slovenskom Petrolu.

Kalem je danas uvjerljivo najveći bjelovarski investitor, no čak i nakon uloženih više od stotinu milijuna kuna, ne namjerava se zaustaviti. Potvrdio je, na upit novinara Bjelovarca, ono o čemu se već dugo “šuška” u bjelovarskim poslovnim krugovima, a to je da će pored sadašnjeg parkirališta preko puta Lidla graditi benzinsku crpku. Usto, dodao je i kako će u krugu postrojenja veoma brzo započeti s izgradnjom bioplinskog postrojenja kapaciteta 1,7 megavata. Kalem je pohvalio gradsku upravu na maksimalnom angažmanu i vrlo kvalitetnoj suradnji, istaknuvši kako je prepoznao iskrenu namjeru gradskih službi da mu pomognu oko realizacije investicije. Naveden informacije Kalem je podijelio s javnošću na tiskovnoj konferenciji održanoj u pogonima bivše Česme ovog utorka na koju su, osim medija, pozvani i direktor Hrvatskih šuma Ivan Pavelić, kao i predstavnici lokalne i regionalne samouprave, bjelovarski gradonačelnik Antun Korušec i župan Damir Bajs.

– Više smo nego zadovoljni suradnjom s gdinom Kalemom koji je uložio čak i više nego što smo to odredili ugovorom. S obzirom da u istom tom ugovoru stoji da su nekretnine Česme vlasništvo Hrvatskih šuma sve dok se do kraja ne otplati sav ugovoreni iznos, to je snažan osigurač jer već sada vrijednost Česme je mnogo veća – kazao je Pavelić, dodavši kako se sva sirovina koja se isporučuje Tehno-drvu obrađuje u Bjelovaru.