Renata Platiša, direktorica bjelovarske tvrtke RD metali, revno prati novosti na tržištu zbrinjavanja metalnog otpada, a za one koji ga se žele riješiti te pritom i poboljšati kućni budžet, ima dobre vijesti. Naime, ponovno je dopuštena isplata otkupa u gotovini, pa više nema komplikacija s otvaranjem žiro-računa i svim ostalim demotivirajućim birokratskim komplikacijama.

– Riječ je o velikoj i vrlo pozitivnoj vijesti za građane. Do sada je to bilo isključivo na žiro-račun, a to je bio veliki problem. Zamislite da morate gubiti vrijeme na otvaranje žiro računa samo zato što želite, primjerice, riješiti se zastarjele perilice rublja. Ta je mjera posebno pogađala najosjetljiviji dio populacije poput umirovljenika i građana s blokiranim računima. Srećom, sada im je ponovno vraćena mogućnost da mogu popraviti kućni budžet i to na ekološki osviješten način – poručuje Platiša. Dodaje i da su ljudi mnogo zadovoljniji.

– Sa dobivenom naknadom koju mogu odmah preuzeti, planiraju rješavanje i plaćanje novih obveza koje imaju ili, kako kažu, imamo odmah za kavu i piće sada kada smo sve počistili – govori Platiša.

 Elektronski očevidnik

Osim s građanstvom, tvrtka RD metali posluje i s poduzetnicima, a tu su se također dogodile velike promjene. Naime, osobe koje obavljanjem svoje djelatnosti proizvode otpad i osobe koje obavljaju djelatnost gospodarenja otpadom dužne su voditi očevidnik o nastanku i tijeku otpada za svaku vrstu otpada koji se sastoji od očevidnika i pratećih listova.

Dana 29.11.2017. objavljen je Pravilnik o gospodarenju otpadom NN 117/17 koji je stupio na snagu 07.12.2017. godine. Tvrtke koje posjeduju dozvole o gospodarenju otpadom, trgovci otpadom, reciklažna dvorišta, davatelji javnih usluga prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada, obveznici su vođenja Očevidnik o nastanku i tijeku otpada putem e-ONTO-a (elektronički očevidnik o nastanku i tijeku otpada), mrežne aplikacije od 1. siječnja 2018. godine.

Hrvatska gospodarska komora nedavno je organizirala radionicu za vođenje e-ONTO-a te upoznala mnogobrojna komunalna poduzeća, reciklažna dvorišta i tvrtke za sakupljanje i obradu otpada sa novi propisima koje je donijelo Ministarstvo okoliša, a sve s ciljem savladavnja i lakšeg snalaženja u novim tokovima i sustavima o praćenju otpada u RH, te isto tako izvještavanju istog nadležnim institucijama.

RD metali
Velike Sredice 31
tel. 043/228-061
mob. 099/737-6317