Piše: Vedran Cindrić

Djeci nije mjesto u bolnici, a kamo li u predbožićno vrijeme. No, one mališane koji se nažalost trenutno nalaze na Dječjem odjelu bjelovarske bolnice danas su razveselili ‘Crveni nosovi’ i klaundoktori koji su im šaljivim pjesmama i duhovitim igrokazima izmamili osmijeh na lice.

-Crvenim nosovima cilj je razveseliti djecu u bolnicama i tako im barem na trenutak olakšati boravak u njima. Organizirani smo po cijeloj Hrvatskoj, tako da imamo timove naših klaundoktora u Osijeku, Rijeci, Splitu i Zagrebu. Djeci naravno nije mjesto u bolnici, no oni koji se tamo nažalost nalaze želimo izmamiti osmijeh na lice i zabaviti ih. Drago mi je da smo danas u Bjelovaru – izjavio je Zoran Vukelić, osnivač Crvenih nosova. Dodaje da su aktivni tokom cijele godine i da ne posjećuju samo bolnice.

-Imamo svoje uigrane skečeve, ali smo i spontani. Svako dijete drugačije reagira tako da izlazimo iz svojih okvira i prilagođavamo se onome što ih najviše veseli i nasmije. Nekada žele više pjesme, nekada žele više igrokaza, nekada više šale, nekada manje. To je zapravo rekao bi jedno nekontrolirano kazalište. Dakle, mi im se naravno prilagođavamo jer jedino što je bitno da se oni lijepo zabave i nasmiju i da barem na trenutak zaborave da se nalaze u bolnici. No, znamo posjetiti i domove za starije i nemoćne osobe gdje ona imamo drugačiji program, ali isto tako zabavan – izjavio je Vukelić i dodao da ‘Crveni nosovi’ djeluju već deset godina. Inače, klaundoktore na Dječji odjel bolnice pozvala je udruga ‘Bedem ljubavi u miru i ratu’.

-Ovo je već treća godina da smo pozvali Crvene nosove i to polako postaje tradicija. Drago mi je da su u Bjelovaru i da su razveselili naše mališane. Mislim da takve stvari uvijek treba podržavati i naša Udruga će to uvijek i činiti – izjavila je Iva Vunak, predsjednica udruge ‘Bedem ljubavi u miru i ratu’.