Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru je, nakon provedene istrage tijekom koje su provedena potrebna vještačenja te ispitano više svjedoka, podiglo optužnicu protiv 56-godišnjaka i 42-godišnjaka zbog počinjenja kaznenog djela protiv imovine razbojništvom u pokušaju te protiv 55-godišnjaka i 39-godišnjaka zbog počinjenja kaznenog djela protiv imovine poticanjem na razbojništvo.

-Optužnicom se okrivljenicima stavlja na teret da su 20. lipnja ove godine oko 1 sat u Čazmi, zajednički i dogovorno, u namjeri da se nepripadno okoriste novcem, počinili navedena kaznena djela. Darka G. (39) iz Čazme se tereti da je prethodno dao 55-godišnjaku informacije o većoj količini novca koja se nalazi u metalnom sefu osiguranim šifrom u jednoj kući u Čazmi, kao i o članovima obitelji koji žive u obiteljskoj kući, rasporedu prostorija unutar obiteljske kuće, navikama vlasnika kuće i članova njegove obitelji te informacije o trenutnom izbivanju članova obitelji iz obiteljske kuće. Sve te je informacije 55-godišnjak, tereti ga se, prenio 56-godišnjaku – stoji u priopćenju ŽDO-a i dodaje se kako se 56-godišnjaka i 42-godišnjaka tereti da su u noći 20. lipnja osobnim automobilom a na koji su prethodno stavili nepripadajuće registarske oznake, došli u Čazmu te parkirali osobni automobil.

Upali u policijsku zamku

-Sa sobom su ponijeli aluminijske ljestve i torbu u koju su stavili nož, vatreno oružje i druge predmete pogodne za nasilan ulazak u kuću i savladavanje otpora ukućana. Tereti ih se da su krenuli prema kući u cilju da uz pomoć ljestava i podesnih stvari uđu u kuću u kojoj su bili vlasnik kuće i dva člana njegove obitelji te su, tereti ih se, uz prijetnje, fizičku snagu i uporabu noža, pištolja i raspršivača s nadražujućom tvari prema njima, a potom prisilili vlasnika kuće da otvori metalni sef kako bi došli do novca u njemu, a koji novac bi, prema ranije stvorenom dogovoru, podijelili s 55-godišnjakom i 39-godišnjakom – navodi se u optužnici i dodaje da su okrivljenici uočeni na licu mjesta, gdje su ih uhitili policijski službenici, čime nisu uspjeli u dovršenju kaznenog djela.

-Budući da se 56-godišnjak, 42-godišnjak i 39-godišnjak nalaze u istražnom zatvoru, Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru predložilo je u optužnici da im se produlji istražni zatvor zbog postojanja osobitih okolnosti koje upućuju na opasnost da će okrivljenici boravkom na slobodi nastaviti s činjenjem kaznenih djela, odnosno da bi pokušali dovršiti inkriminirano kazneno djelo – stoji u priopćenju, a kao što je poznato, ova kriminalna skupina je tijekom pokušaja pljačke upala u policijsku zamku.