U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji raspadne se svaki treći brak. Brojčani pokazatelji Državnog zavoda za statistiku za prošlu godinu još nisu objavljeni, ali je poznato kako su 2015. godine sklopljena 523 braka, a 153 ih je razvedeno. Na krhotinama razbijenih bračnih zajednica najčešće ostaju zajednička djeca i najbolnije pitanje, kojem će roditelju ona pripasti te kako će izgledati daljnji obiteljski odnosi. Ako se roditelji kroz postupke koje regulira Obiteljski zakon oko toga ne mogu sami dogovoriti, slijedi borba na sudovima, pri čemu će oba roditelja dokazivati tko je i zašto bolji od drugoga. Tradicionalno, sudovi su i dalje skloni veću privrženost djeci pripisati majkama, no o kojoj god kombinatorici bila riječ, djeca su u konačnici najveće žrtve.

Dijete s dvije adrese

Petogodišnji Borna iz Bjelovara, primjerice, nakon razvoda svojih roditelja, preko godinu dana praktički živi na dvije adrese. Po riječima njegove 24-godišnje majke, koja je zbog zaštite djeteta željela ostati anonimna, ona i njezin suprug sporazumno su se dogovorili kako će Borna živjeti s njom, što je u postupku pred Centrom za socijalnu skrb i prihvaćeno te je utvrđen i raspored viđanja s ocem koji živi u selu nedaleko od Bjelovara. Tako mali Borna svakog drugog petka u mjesecu s ruksakom na leđima odlazi ocu na selu i vraća se u nedjelju navečer, a svake druge subote i nedjelje ostaje s majkom. No, u tom slučaju tata dolazi po njega petkom ujutro, kako bi na njegovoj adresi proveo jedan dan.
-Premda mi je drago da moj sin redovito viđa oca te time što manje osjeti posljedice našeg razvoda, učestalo seljakanje djeteta s jedne na drugu adresu, sigurno će utjecati na njegov emocionalni razvoj. Premda se pridržavam dogovorenog rasporeda viđanja, Borna na selu više vremena provede s djedom i bakom nego s ocem koji je zaposlen, a često radi i subotom. S njim već živi i nova partnerica koja će uskoro roditi dijete, te već sada razmišljam kako će se sve to odraziti na našeg sina – kaže majka.

Presuda u očevu korist

Pred 17 godina pak Općinski sud u Bjelovaru povjerio je nakon razvoda braka skrb o dvoje djece ocu, našem sugovorniku. U to vrijeme moglo se govoriti o svojevrsnom presedanu, posebice zbog činjenice što je otac u to vrijeme bio nezaposlen i bez sigurnih novčanih primanja. Što je stajalo iza ovakve odluke, pojasnio je naš sugovornik koji je zbog svoje, sada već punoljetne djece, također želio ostati anoniman.
-Djecu sigurno ne bih dobio, sve da sam i bio zaposlen, da tako nije željela njihova majka. Kako je pronašla drugog partnera i odselila k njemu u drugi grad, meni je ostavila obojicu naših sinova koji su tada imali devet i deset godina. U postupku razvoda je otvoreno izjavila kako nema uvjeta za skrb o djeci, što je sud prihvatio, a s time se složio i Centar za socijalnu skrb. Pune tri godine majka uopće nije pitala za djecu, niti je plaćala alimentaciju, za koju sam se morao izboriti sudskim putem. Za svoju sam se djecu borio kao lav te i danas zagovaram stajalište kako se dobro i savjesno roditeljstvo ne može i ne smije mjeriti prema spolu – tvrdi naš sugovornik.