Prije nešto više od dva mjeseca pisali smo o zvjerstvima skupine od 18 pobunjenih Srba s daruvarskog područja, protiv koje je Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podignulo optužnicu zbog ratnih zločina u Đulovcu i okolici u jesen i zimu 1991. godine. Istraga o ovim gnjusnim zločinima protiv civilnog stanovništva hrvatske nacionalnosti vodila se više od 20 godina, no skupina optuženika proteklog se tjedna s 18 smanjila na 14 osoba, redom i dalje nedostupnih hrvatskom pravosuđu.

Kako nas je izvijestila zamjenica glasnogovornika i viša sudska savjetnica Županijskog suda u Zagrebu Iva Kero, protiv četvorice okrivljenika među kojima su Kosta Malivojević, Milan Mirkajlović i Vladimir Kezele obustavljen je kazneni postupak jer su oni bili obuhvaćeni Zakonom o općem oprostu.

-Rješenjem predsjednice Optužnog vijeća obustavljen je kazneni postupak protiv četvorice okrivljenika jer je protiv istih pravomoćno odbijena optužba. Naime, Vojni sud u Bjelovaru te je okrivljenike osudio, a zatim je Vrhovni sud Republike Hrvatske preinačio presudu i optužbu odbio jer su kaznena djela za koja su ti optuženici bili optuženi obuhvaćena Zakonom o općem oprostu. Dakle, postupak je pred ovim sudom obustavljen jer se radi o presuđenoj stvari – izvijestila je Kero i dodala da se protiv ostalih okrivljenika postupak i dalje vodi pred Županijskim sudom u Zagrebu, a predmet je u stadiju Optužnog vijeća.

-U ovom slučaju je prethodno i Županijski sud u Bjelovaru kazneni postupak obustavio, protiv koje odluke se državni odvjetnik nije žalio pa je postala pravomoćna u odnosu na sve okrivljenike. Prema stavu tog suda radilo se o presuđenoj stvari, budući je Vrhovni sud Republike Hrvatske odbio optužbu u odnosu na četvoricu okrivljenika, uzimajući u obzir da se radi o istovjetnom činjeničnom opisu, neovisno o tome što se odbijajuća presuda odnosila samo na četvoricu okrivljenika – istaknula je Kero.

Podsjetimo, ovi zločinci predvođeni prvookrivljenim Ljubanom Amidžićem (73) iz Daruvara terete se da su tijekom ratnih operacija vođenih protiv RH na privremeno okupiranim područjima tadašnje općine Daruvar, kao pripadnici nelegalne formacije Teritorijalne obrane i Milicije SAO Zapadne Slavonije provodili brojna nedjela. Tereti ih se za svakodnevna policijska i vojna privođenja, zatvaranja i batinanja civila, držanje civila kao taoca te odvođenje u zatvor u Đulovcu (tada Miokovićevo). Ondje su civile hrvatske nacionalnosti zlostavljali nanoseći im lake i teške tjelesne ozljede te ih ranjavali ili ubijali hladnim ili vatrenim oružjem i uništavali im imovinu, premda za to nije bilo nikakvog opravdanja, a njihova zvjerstva protive se odredbama Ženevske konvencije.