BJELOVAR – Uvođenjem sustava čipiranja spremnika, bilježenja njihova pražnjenja, uključujući i raspored odvoza s novim tarifnim modelom, za stanare dijela stambenih zgrada su počeli problemi. Naime, njihova dvorišta uoči odvoza smeća sve češće posjećuju „dosjetljivci“ koji vlastiti otpad, umjesto u svoje, pohranjuju u tuđe spremnike ili jednostavno ostavljaju vrećice različitog sadržaja pored njih.

S obzirom da je dio predstavnika stanara u prvi mah pomislio da bi ovaj problem trebao riješiti Komunalac, nakon pojašnjenja kako je zaustavljanje „padobranaca“ ipak njihova mjerodavnost, neki spremnici su brzo ograđeni kavezima ili zaključani lokotima, ali u pojedinim zgradama ni ovaj dio nije prošao bez incidenata. Tako predstavnik stanara na Trgu hrvatskih branitelja 21, u kojoj je pored 80 stanova smješteno i deset lokala, Zdravko Čeh, iznosi nesvakidašnji događaj koji bi mogao ući u red bizarnijih kada je u pitanju „rat za kontejnere“.

Na lokotima su vidljivi ostaci tekuće plastike


Neupotrebljivi lokoti

-Za naše spremnike smo prije tri tjedna kupili lokote, podijelili ključeve stanarima i očekivali kako smo stali na kraj nepropisnom odlaganju smeća, što je nakon uvođenja novog sustava postalo nepodnošljivo. Međutim, istoga dana u poslijepodnevnim satima primjećujem susjedu koja nije mogla otključati spremnik i kada sam pomislio da je možda uzela krivi ključ, imao sam što za vidjeti. Brave na sva četiri lokota bile su zalivene tekućom plastikom koja se već stvrdnula i svako otvaranje bez pomoći majstora bilo je nemoguće. Intervenirali su djelatnici Komunalca koji su „brenerom“ otopili plastiku i nakon toga nije bilo sličnih pokušaja, što ne znači kako će na tome i ostati – kaže Čeh, dodajući da su nabavku lokota i ključeva stanari platili 1.500 kuna.

Na pitanje je li riječ o neslanoj šali ili možebitnoj „osveti“ nekoga od redovitih posjetitelja koji upravo u njihovim spremnicima odlažu smeće, Čeh ne želi pretpostavljati, premda neki tvrde kako bi se moglo raditi o svojevrsnom protestu nekih od sakupljača boca koji su njihovim zatvaranjem izgubili dio posla. Kako bilo, ovo je vjerojatno prvi pokušaj oduzimanja prava stanarima na propisno odlaganje smeća. No, veličina i učestalost pojavljivanja tuđeg otpada svojedobno je umalo rezultiralo postavljanjem kamera na početku Sabolove ulice, gdje su smješteni stanarski kontejneri.

Dodatno osiguranje

-Ta ulica je pogodna za takve pothvate jer je dovoljno nakratko zastati automobilom i istovariti smeće ili jednostavno u prolazu spustiti nešto sadržaja koji je trebalo ostaviti u vlastitom dvorištu. Razmišljali smo o postavljanju kamera, za što nismo dobili dozvolu, no nije isključena montaža lažnih, koje bi mogle postići psihološki učinak na sve koji krše komunalni red – dodaje naš sugovornik.