Zamalo nemoguće je danas proći Bjelovarom i pronaći ulicu u kojoj se ne nalazi barem jedna kuća za prodaju. Upitali smo četiri bjelovarske vodeće agencije za prodaju nekretnina s koliko kuća za prodaju trenutno raspolažu, a ukupna brojka debelo premašuje brojku 300. Kumulativno, riječ je o čitavim ulicama. Ne brojeći i stanove koji se također prodaju, nemoguće je zapravo utvrditi pravi broj kuća koje se prodaju kako se brojne kuće prodaju mimo agencija za posredovanje nekretninama. Sve brže rastući trend napuštanja zemlje trbuhom za kruhom, nažalost, nije zaobišao ni Bjelovar.

Prevelika nekretnina

– Način života bitno se promijenio. Mladim ljudima više ne odgovara život u zajednici, a tu su i odlasci radnog stanovništva u potragu za boljim radnim mjestima u veće gradove ili vrlo često u strane zemlje. Nekoliko nekretnina prodano je upravo iz tog razloga. Smatramo to velikim gubitkom jer očito je da netko tko prodaje svoju nekretninu nema plan vratiti se i ponovno živjeti u Bjelovaru – ističe u razgovoru Narcisa Krivačić iz Nekretnina Krivačić.

Jedan od češćih razloga za prodaju jest taj što nekretnina postaje prevelika za vlasnike koji ostaju sami u njoj. Najčešće su to ljudi treće životne dobi kojima je održavanje kuća fizički i materijalno postalo preteško. Ipak, trend potražnje manjih obiteljskih kuća je u porastu te se očekuje bolja i brža prodaja upravo takvih nekretnina.

Pored kuća označenih natpisom PRODAJEM, diljem Bjelovara moguće je uočiti velik broj kuća koje su vidno prazne i napuštene, nerijetko obrasle u korov i drač. Problem je posebno naglašen u ruralnom dijelu Bjelovara. Upitali smo stoga gradsku vlast barata li podatkom o broju napuštenih kuća te što Grad Bjelovar može učiniti ili čini po tom pitanju.

Komunalni redari

– Evidencija napuštenih kuća, nažalost, ne postoji. Vrlo je teško reći i koje su kuće napuštene, a koje ne. Prema dojavama građana vezano uz neodržavanje određenoga imanja, komunalni redari izlaze na teren i evidentiraju takve objekte te traže vlasnike. Često vlasnici imaju drugu adresu, a za neke se ni ne zna gdje su, no postoje i možda povremeno dolaze pa je teško ih okarakterizirati kao napuštene. Nažalost, upravo takvih slučajeva je sve više – odgovaraju iz bjelovarske Gradske uprave.