Početkom prosinca ulazimo u posebnu ozračje, izoštravaju se osjetila, a prisutno je lagano predblagdansko uzbuđenje. Kako ističe Mirela Richter-Posavac, učiteljica kuhanja i prirodnih stilova življenja, u vrijeme davno prije postojanja mirisnih svijeća, osvježivača zraka, jakih deterdženata koji uništavaju sve bakterije, dakle u vrijeme njezina djetinjstva, kada vlastiti okoliš nismo doživljavali kao prijetnju i neprijatelja, usporenije se živjelo, svakidašnjica je bila jednostavnija.

-Sjećanja naviru, miris bakinih ruku, zimi, nakon pravljenja sitnih kolača, miris bora koji pročišćava prostor, miris čistog pospremljenog doma, miris kruha i kolača koji su se naizmjenično pekli u pećnici, miris otopljene čokolade, kokosa, ruma, vanilije, cimeta, je miris mog djetinjstva, svečane atmosfere, povezanosti, svjetla, topline i jednostavnosti. Naši domovi i naša srca u tom mraku zime su bile posebne lučice koje su svojim sjajem nagovještavale promjenu koja je dolazila, više svjetla i duže dane. I kao dijete svakom svojom stanicom upijaš svaki trenutak, a tek kasnije, kao odrasla osoba, uspiješ to prevesti u riječ, dešifrirati da naše postojanje ima smisla, u davanju jedni drugima – kaže Richter-Posavac. Poštivanje tradicije koju smo naslijedili, i koju danas dijelimo sa svojom obitelji i prijateljima, pomaže nam da ostanemo radosni, zdravi duhom i povezani. To i je svrha rituala, donijeti nam ugodu, umiriti nas, dati osjećaj kontinuiteta u ovom stalno promjenjivom svijetu. I ne trebaju biti složeni i religiozni da bi imali posebno značenje. Njihova je bit da nas povezuju s drugima i sa samima sobom, da nam pomognu da nađemo mir i radost koju novo godišnje doba donosi. Upravo to ističe naša sugovornica, napominjući kako je Božić, bio i ostao najdraži miris njezina djetinjstva, a spakiran duboko, otvara se svake godine da bi prenosio ono nešto što želi prenositi dalje.
Blagdanska radionica

-Kako prenijeti mir, poruku da je naše biće vrijedno poštivanja i brige, da ono nije pokretni deponij za odlaganje tona bijelog šećera, bijelog brašna, hidrogeniziranih masnoća i drugih industrijskih proizvoda koji se u ovo blagdansko vrijeme nemilice troše? Svake godine kroz blagdansku radionicu kuhanja nastojim približiti drugima činjenicu da postoje zdravi šećeri, zdrave masnoće koje nisu prošle proces hidrogenizacije, da postoje razne vrste neizbjeljenih brašna koja se ne lijepe u našem organizmu, da postoje zdraviji načini pripremanja tradicionalne blagdanske hrane. Danas postoje brojne zamjene za bijeli šećer – od ječmenog i rižina slada, preko javorovog i agavinog sirupa, sve do kokosovog i brezinog šećera. Spominjem najkvalitetnije zaslađivače, niskog do povoljnog glikemijskog indeksa, što je jako bitno za naše zdravlje. Za bijelo brašno uvijek postoji zdravija varijanta polubijelog, integralnog pa sve do bezglutenskog poput heljdinog, slanutkovog, rižinog, kukuruznog. Margarin, neizbježan u današnjim sitnim božičnim kolačima, prošao je proces hidrogenizacije i tako postao termički stabilan i nekvarljiv, molekularne srtukture slične plastici (zamislite samo što u tijelo unosite), možete zamijeniti bio margarinima, hladno prešanim uljima, kokosovom masnoćom – naglašava Richter-Posavac koja donosi i jednostavan recept za Ferrero kuglice s blagdanske radionice za sve one koji žele izbjeći dodavanje brašna i šećera slasticama.

-Neka blagdanski stol okupi vama najdraže ljude, obitelj, prijatelje, unesite mir u svoje biće i ponašanje i time darujte sebe i druge. Ukusna jela, mirisni slatkiši, šarenilo boja, pripremljeni vašom rukom su ono najbolje što svojoj obitelji možete darivati, a ja vas darujem šarenilom slika i okusa – poručuje naša sugovornica.