Susretom najčitatelja i ove će godine bjelovarsko-bilogorske knjižnice obilježiti Dan hrvatske knjige. Kada se 20. travnja okupe, ovaj put u Čazmi, na poseban način će se slaviti pisana riječ. Knjižničarski savjetnik i voditelj Županijske matične službe Ilija Pejić zajedno je sa svojim suradnicima proveo anketu o najčitanjim knjigama i najčitateljima u 2017. godini. Od deset tisuća čitatelja u BBŽ, nakon prispjelih anketa i obrade podataka prema broju posuđenih i pročitanih knjiga napravili su listu korisnika narodnih knjižnica koji su proglašenima najčitateljima. Među njima je i 55-godišnja korisnica bjelovarske knjižnice Slavica Župić. S knjigom se druži intenzivno.

– Volim lakša štiva, jer čitanje knjiga smatram odmorom. Ne volim krimiće ili neke napete fabule. Televiziju gotovo ne gledam, a u prosjeku tjedno pročitam 600-tinjak stranica. Nekada tri, nekada i više knjiga, ovisno koliko su debele – priča Slavica. Uz nju, na popisu bjelovarskih prošlogodišnjih najčitatelja je i srednjoškolka Lucija Jelić, umirovljenica Irena Kotevski te predškolac odnosno školarci Adrian Đurđević, Jaruška Palijan, Ivano Čičak i Lamia Žeđa. S obzirom na svojih šest godina i broj pročitanih slikovnica, posebno se ističe Adrian Đurđević.

– Sada čitam o jednom majmunu koji se jako šalio i žirafa ga je upristojila da ne radi svakakve gluposti – sažeo je Adrian upravo pročitano . Nešto stariji Ivano pak pravi je zanesenjak kada je čitanje u pitanju.

– Sve knjige čitam jer sam gutač knjiga. Ima tonu stvari zbog kojih volim čitati knjige. Volim knjige s tonu zapleta, a mama Jasmina i Hrvoje te baka Jana Jovičić mi čitaju od malena i vjerojatno zato i volim puno čitati – otkriva Ivano, već i ranije proglašavani najčitatelj. Radost čitanja s njime dijeli i Filip Kostadinović.

– Mjesečno pročitam od tri do pet knjiga. Lektiru obavezno, a ostatak mi je hobi. Volim čitati avanturističke i knjige s humorom u sebi, nekada u njima prepoznam neke svoje životne situacije. Tako me poučne knjige nekim stvarima i nauče. Ne razumijem zašto većina mojih prijatelja u razredu ne voli čitati i muku muči i s lektirom – kaže Filip kojemu su također roditelji, Romana i Dejan, čitali od kada zna za sebe. Prvi put je samostalno knjigu pročitao, kaže, već s navršenih pet godina. Svi odreda najčitači velike zasluge za njihov čitalački napredak pripisuju i knjižničarkama koje ih znaju zainteresirati za pojedine naslove.

– Istina, već poznamo njihove čitateljske afinitete. Strašno su štosni kada uzmu knjigu u ruke sjednu ovdje u fotelju i toliko se užive u štivo da se vidljivo zabavljaju. Na glas se smiju tako da njihovo zanesenjaštvo bude više nego simpatično – doznajemo od knjižničarke Vjeruške Štivić.