I školska i studentska godina privedena je kraju, a mnogim učenicima i studentima ljeto je idealna prilika za rad. Stjecanje iskustva i zarađivanje džeparca u slobodno vrijeme je, kako smo istražili, postalo od velikog interesa bjelovarskoj mladeži. Naime, u studentskom servisu kažu kako ove godine broje čak 470 aktivnih članova te da su do sada izdali 1099 ugovora za rad. Taj broj ugovora, kažu, pokazatelj je da bi se do kraja godine moglo izdati više ugovora nego što je bio slučaj prošle godine kada ih je na kraju izbrojeno 2017. Isplata novca studentima obavlja se na način da ugovor koji je izdao studentski servis mora biti poslan natrag u servis od kuda oni izdaju račun po uplati poslodavca. Također, njihov je posao ispunjavati obrasce i podnositi ga poreznoj upravi. Bitna stavka u radu preko studentskoga ugovora svakako je krajnja granica godišnje zarade koju student ne smije prijeći ukoliko želi izbjeći plaćanje poreza. Granica iznosi 13 000 kuna godišnje, a Irena Dlaka, voditeljica studentskoga servisa, kaže kako je bilo slučajeva kada su tu granicu neki i prešli.

 Sami dođu tražiti posao

– Nama računalo sustavno javlja kada se netko približava granici od 13 000 kuna pa uvijek upozorimo studenta da pripazi. Također, upozoravamo studente da se taj iznos ne odnosi samo na jedan student servis u koji su prijavljeni, već na sve – objašnjava Irena. Znači, svaki student u posjedu iksice ima pravo biti istodobno prijavljen na svaki studentski servis u državi, ali sve uplate koje se vrši preko servisa skupa zbrajaju i ta granica ne smije prijeći 13 000 kuna. Kada je riječ o poslovima koje biraju studenti, oni su raznoliki i nemaju pravilo. Nekolicina dođe u sam servis tražiti posao, ali većina ih sama nađe pa dođu samo po ugovor. Trenutno je najveća ponuda, ali i potražnja, sezonski posao na obali. Studenti su u prednosti jer s radom mogu početi dosta rano, ali problemi su maturanti koji mogu početi raditi tek nakon 15. srpnja kada su se poslodavci već snašli. Inače, maturanti imaju mogućnost prijave na studentski servis čak i ako nisu upisali fakultet, ali to članstvo trajat će samo do 30.9. iste godine. Situacija u učeničkom servisu također je uzavrela. Među mnoštvom prijava našla se i ona gimnazijalke Ene Šimunović koja je tek završila treći razred. Ona i njen dečko, maturant Domagoj Papoči, ovo će ljeto provestu u Stari Gradu radeći u hotelu.

 Idu raditi na more

– Meni je ovo drugo ovakvo iskustvo i zaista sam zadovoljna. Na ovaj način svoje ljeto učinim korisnim, imam priliku zaraditi, ali i okupati se i izlaziti. Možda je nekima raspored naporan, ali za nas mlade je to sasvim u redu – objašnjava Ena. Iz učeničkog servisa kažu kako je ove godine broj prijavljenih skoro premašio brojku od cijele prošle godine. Naime, 2015. godine, kada su osnovani, prijavljeno je 124 učenika, protekle godine 170, a unutar šest mjeseci ove godine već 147 članova.

– Velika većina učenika koji su se učlanili rade, najveći broj učenika tijekom ljetnih praznika ide raditi na more, a ove godine mnogi su zainteresirani za berbu borovnica kod Čazme. Učenici se sami aktiviraju u pronalaženju posla ovisno o tome što žele raditi i gdje žele raditi – objasnila je Tanja Horvat, voditeljica učeničkog servisa