Sve više grubišnopoljskih roditelja shvaća da je vrtić najprimjerenije mjesto za socijalizaciju njihovih mališana. To je razlog što slobodnih mjesta u vrtiću gotovo nema pa je krajnje vrijeme da se krene u dogradnju.

-Trenutno u vrtiću imamo 157 upisane djece. Od toga ih 120 pohađa redovni program, a 37 ih je u takozvanoj predškoli. To je puni kapacitet i ako tako i ostane, mi do jeseni nemamo mjesta za upis. Osim što nema mjesta za povećanje broja djece u vrtiću, nedostaju nam i prostori za rad jer su se standardi u posljednjih gotovo četiri desetljeća otkako je vrtić otvoren uvelike promijenili. Nemamo primjerice malu sportsku dvoranu za kineziološke aktivnosti, prostor za arhivu, uredske prostorije za zdravstvenog voditelja i štošta drugo – kazala je Biljana Karakaš, ravnateljica grubišnopoljskog Dječjeg vrtića Tratinčica, zadovoljna što je grad prihvatio njihov prijedlog dogradnje vrtića.

 Povećanje broja djece

Naime, vrtić je u dogovoru s Gradom na mjeru 7 Programa ruralnoga razvoja kandidirao projekt rekonstrukcije i dogradnje Dječjega vrtića. Riječ je o projektu vrijednom 8,7 milijuna kuna, od čega su 7, 4 milijuna kuna bespovratna sredstava, a ostatak će osigurati Grad.
Cilj je povećanje standarda odnosno uvjeta rada dječjega vrtića, povećanje broja djece u redovitom programu predškolskoga odgoja, te povećanje broja integrirane djece s teškoćama u razvoju. Nije se zaboravilo i na povećanje broja djece pripadnika romske nacionalne manjine u redovni program. Projektom je predviđeno i formiranje programa sportske igraonice i igraonice na engleskom jeziku izvan redovitoga programa. Sve će se to omogućiti izgradnjom te opremanjem dviju soba dnevnoga boravka, izgradnjom višenamjenske dvorane s nekoliko pomoćnih prostorija te adaptacijom dijela postojećeg prostora vrtića. Da bi sve to zaživjelo u pravom smislu riječi predviđeno je i zapošljavanje nekoliko stručnih djelatnika.
Obvezna predškola i cijena vrtića pojačala pritisak za upis u vrtić

Sve je veći pritisak za upis djece u vrtić posljedica je obvezne predškole koju djeca moraju pohađati te cijene vrtića koja se nije mijenjala posljednjih pet godina. Naime, za cjelodnevni boravak jednog djeteta u vrtiću roditelji plaćaju 500 kuna, ako je dijete u poludnevnom boravku, a takvih je malo, cijena vrtića iznosi 400 kuna. Za drugo dijete u vrtiću plaća 80 posto cijene, a za treće iz iste obitelji vrtić je besplatan.