Prema podacima bjelovarskog Područnog ureda HZZ-a lani je na sezonskim poslovima s evidencije nezaposlenih radilo 1035 osoba, od čega najviše kuhara, konobara, sobarica, pekara, prodavača, slastičara i drugih zanimanja koja su tražena tijekom turističke sezone. Poslodavci koji su u protekloj godini zaposlili najviše sezonaca su dugogodišnji poslovni partneri, a među njima su hotelske kuće Maistra, Valamar, Istraturist Umag, Plava laguna i drugi, a prema riječima v.d. predstojnice Područnog ureda Ruže Hrge, dobra suradnja je nastavljena i tijekom ove godine.

 Selekcijski razgovori

-Razgovori za sezonska zapošljavanja na moru započeli su krajem prošle godine i najveći broj selekcija obavljenih u Područnom uredu je završen. Tako je do konca veljače održano 30 razgovora u kojima je sudjelovalo 700 nezaposlenih, a svi kandidati uključeni u selekcijski postupak upoznati su s očekivanjima poslodavaca u radu na sezonskim poslovima, dobivši korisne informacije o uvjetima rada i mogućnostima zapošljavanja kod svakog pojedinog poslodavca. Od ukupno 3708 potreba za radnicima, poslodavci koji su posjetili naš Područni ured najviše su tražili sobarice (513), kuhare (426) konobare (406) , kuhinjske radnice (339) i još niz drugih zanimanja – kaže Hrga.
Pri tome, nije slučajno što poslodavci s Jadrana već godinama upravo u Bjelovaru traže radnike od kojih su mnogi u pojednim destinacijama već napravili višegodišnju „karijeru“.
– Kao jednu od prednosti prilikom zapošljavanja sezonaca s našeg područja navode i dobru praktičnu pripremljenost u ugostiteljskim zanimanjima nakon završene srednje škole te veće mogućnosti zapošljavanja za one kandidate koje smo u protekloj godini osposobili za rad u sektoru ugostiteljstva – dodaje R. Hrga.

Iskusni „sezonac“

Jedan od sezonskih veterana koji je već otputovao na more je i konobar Siniša Juretić iz Bjelovara koji punih 18 godina radi u restoranu autokampa Laguna u Umagu.
-Činjenica o dugoročnosti posla kod istog „gazde“ dovoljno govori o uvjetima jer bi u suprotnom sigurno odabrao drugo radno mjesto. Premda sam čuo za priče o nekorektnim poslodavcima, do sada nisam imao loših iskustava i to je glavni razlog zbog kojeg ću do kraja i ove turističke sezone ostati u poznatom odredištu. Bilo je ponuda i za odlazak u inozemstvo, ali uz manju zaradu nego ovdje, stoga sam ipak zadržao posao u kojem sam već postao „domaći“ – kaže Siniša.