Dok mnogi ljeti odmaraju, mnogi učenici i studenti, članovi bjelovarskog Student servisa, svoje su slobodno ljeto iskoristili za dodatnu zaradu. Ove godine je potražnja za ugovorima putem te usluge nešto veća nego prošle, a u bjelovarskoj ispostave ove sezone broje čak 470 studenata. Iako je ljeto pri samom kraju, potrebi za radno sposobnim studenatima i dalje se ne nazire kraj.

– Studente još uvijek trebamo za Valamar, Poreč i Bol na Braču, a veliki broj njih otišao je u Crikvenicu i na otok Krk. Međutim, to još uvijek nije dosta, poslodavci i dalje šalju upite. Puno studenata je samo, bez našeg posredovanja, pronašlo posao u drugim turističkim mjestima na Jadranu te su kod nas samo podigli ugovore – kazala nam je Irena Dlaka, voditeljica studentskoga servisa.

Poslovanje preko Student servisa relativno je jednostavno jer isti obavlja većinu administrativnih poslova vezanih uz plaćanje. Posao djelatnika Servisa jest i ispunjavanje obrazaca te njihovo podnošenje poreznoj upravi. Bitna stavka u radu preko studentskoga ugovora svakako je krajnja granica godišnje zarade koju student ne smije prijeći ukoliko želi izbjeći plaćanje poreza. Riječ je o iznosu od 13 000 kuna, a Irena Dlaka kaže kako je bilo slučajeva kada su tu granicu neki i prešli.

– Nama računalo sustavno javlja kada se netko približava granici od 13 000 kuna pa uvijek upozorimo studenta da pripazi. Također, upozoravamo studente da se taj iznos ne odnosi samo na jedan student servis u koji su prijavljeni, već na sve – objašnjava naša sugovornica.