Koja je tajna spravljanja graha “za prste polizat” otkrio nam je Zlatko Račan , glavni kuhar pobjedničke ekipe na prošli vikend održanoj vatrogasnoj Grahijadi u Šandrovcu.
– Najvažnija je volja, i rekao bih javorova kuhača koju sam napravio za ovakve prigode. Valja imati osnovne namirnice, domaći grah trešnjevac koji je bio namočen dan prije, da omekša, dosta raznovrsnog povrća od luka, mrkve, celera do paprika te obavezno domaćih kobasica, špeka te dimljenih kostiju da daju šmek. Naravno da je potrebno i strpljenje, jer dobra se tri sata kuhao grah u pivskoj bačvici, a pod kraj smo grah i začinili. Svaki kuhar svako jelo začini po svom, tako je bilo i u mojoj složnoj ekipi i to je valjda presudilo – još pod dojmom čuđenja što je baš njegova ekipa pobijedila govori nam Zlatko, koji je tek kada je grah jedan dan odstajao, zajedno sa svojom ekipom članova DVD-a Višnjevac, kušao pobjedničko jelo.
Grahijada postala međužupanijsko natjecanje
Govore organizatori kako je ideja za Grahijadom proizašla iz činjenice da svi drugi imaju gulašijade i fišijade pa se u Šandrovcu htjelo pokrenuti nešto novo i drugačije. Glavni u organizaciji natjecanja, ujedno i zapovjednik Vatrogasne zajednice Općine Šandrovac, Goran Zdelar kaže kako su u svom naumu uspjeli i ni trena nisu požalili što su organizirali Grahijadu.
– Za razliku od prošle godine kada su se prijavile samo vatrogasne ekipe iz naše županije, ove godine natjecanje je poprimilo međužupanijski karakter . Na Grahijadi se okupilo 13 ekipa. Osim predstavnika DVD-a i vatrogasnih zajednica iz naše županije, stigla je i ekipa iz DVD-a Dinjevci iz susjedne Virovitičko-podravske županije. Sve su se ekipe dobro “nabrusile” za feštu od graha – pojasnio je Zdelar.
Zamamni mirisi graha privukli mještane
Krčkao se grah s raznim dodacima gotovo četiri sata, a mjestom su se širili zamamni mirisi tradicionalnog pučkog jela kojem malo tko može odoljeti. Pa iako je Grahijada osmišljena kao natjecanje, za koje su, osigurane primamljive nagrade poput tave za kotlovinu, kotlića, roštilja te vrijednih poklon paketa za sve sudionike natjecanja, najvažnije je ipak bilo druženje. Nakon proglašenja pobjednika grah je podijeljen okupljenim mještanima i fešta je počela. Sudeći po sjajnoj atmosferi koja je vladala na Grahijadi želja organizatora je da ova gurmanska fešta postane tradicija šandovačkih vatrogasaca te da se održava svakog prvog vikenda u kolovozu. (a.k.)