Putopisna predavanja već su dokazano ponajbolji magnet za privlačenje publike, a to se potvrdilo i proteklog tjedna kad je na Studijskom odjelu Narodne knjižnice Petar Preradović gostovao bjelovarsko – zagrebački dvojac avanturista Hrvoje Mikuldaš i Igor Vresk. Mikuldaš i Vres održali su putopisno predavanje pod nazivom “S Kavkaza s ljubavlju” u kojem su Bjelovarčanima predstavili svoje 10 tisuća kilometara dugo putovanje motorima od Hrvatske do Gruzije i Armenije i natrag.

Da situacija bude zanimljivija, ovaj je dvojac na put odlučio krenuti u ljeto 2016. godine, a i prije no što su krenuli susreli su se s problemima. Put Gruzije su planirali ići preko Turske, a kako se ondje baš u to vrijeme dogodio neuspio puč protiv predsjednika Erdogana, morali su promijeniti planove. Tako su preko Srbije stigli do Bugarske, no potom su se odlučili vratiti na sjever, u Rumunjsku, a do ciljane destinacije, Gruzije, stigli su preko Moldavije i Ukrajine u kojoj su se ukrcali na trajekt kojim su se vozili četiri dana. Kavkaska država Gruzija za Vreska i Mikuldaša pokazala se kao iznimno zanimljiva zemlja u kojoj su obišli sve najzanimljivije destinacije, upoznali ovu prilično nepoznatu kulturu i uspeli se na neke od najviših vrhova.

Potom su se zaputili u Armeniju, koja se pokazala kao sušta suprotnost Gruziji, a i ondje su obišli sve najznačajnije lokalitete te upoznali ovu kulturu. Zanimljivo je kako su Armenci prvi narod koji je prihvatio kršćanstvo, na što su vrlo ponosni, a kako je zbog neriješenih odnosa granica između Armenije i Turske i dalje zatvorena, da bi ušli u Tursku morali su ponovno svratiti u Gruziju. Na kraju su putovanje zaokružili putovanjem kroz cijelu Tursku, Grčku, Albaniju i Crnu Goru da bi se konačno vratili u Hrvatsku bogatiji za jedno zanimljivo iskustvo. (sg)