Jutros u 8 sati je krenula terenska nastava učenika 7. razreda IV. osnovne škole pod nazivom ”Putevima bjelovarskih branitelja”. Naime, učenici su se jutros okupili na Spomen području ‘Barutana’ gdje su ih dočekali predstavnici UHDDR BBŽ na čelu sa Stipom Šolom, župan Damir Bajs i zamjenica gradonačelnika Valna Bastijančić – Erjavec.

Mladi učenici su na licu mjesta naučili što se dogodilo 1991. godine na Spomen području ‘Barutana’, a  zatim su nastavili svoj jednodnevni izlet posjetom stalnog postava multimedijske izložbe o Domovinskom ratu u Grubišnom Polju, zatim mjestu stradanja civilnih žrtava češke nacionalne manjine u Ivanom Selu, posjetom Bastajskim Brđanima i Općini Đulovac gdje su pored ostali stradali i članovi saniteta 55 bataljuna  dr. Anđelko Višić.  Izlet se nastavlja posjetom Donjem Daruvaru spomen obilježje Tihomiru Vrdoljak  i Daruvaru, a nakon toga slijedi posjet Gradu Pakracu Muzeju grada Pakraca  i spomen prostoru Kusonje.

-Bjelovarsko – bilogorska županija je pretrpila velike gubitke za vrijeme Domovinskog rata. Brojni branitelji su izgubili svoje živote kao i niz civila, a čak je 1/3 županije na početku rata bila pod okupacijom i to su samo neke od činjenica koje naši mladi učitelji trebaju znati. Također, moram naglasiti da postoji trajna veza između branitelja i Županije, a posebno u okviru ovakvih projekata. Mladi trebaju znati tko su bili naši heroji i kako se branila Hrvatska na području naše županije – izjavio je župan Damir Bajs. (vec)