Konačnim puštanjem u rad pruge Sv. Ivan Žabno – Gradec Bjelovarčani su napokon dobili još jedan prihvatljiv oblik prijevoza do Zagreba. Iako je Bjelovar željeznicom spojen sa Zagrebom već 125 godina, sve do kraja 2019. godine vlakom se putovalo preko dislociranih Križevaca pa je vožnja u pravilu trajala nešto manje od dva sata.

Osim vlakom, do Zagreba možete putovati i autobusom, a posljednjih godina sve je popularnije i dijeljenje vožnje automobilom, najčešće putem mobilne aplikacije BlablaCar putem koje se možete nuditi i kao vozač i kao putnik.

Odabir ovisi o brojnim faktorima

Upravo zahvaljujući širokoj mogućnosti izbora, nije baš jednostavno odabrati koja bi vam vrsta prijevoza najviše odgovarala. Usto, vrlo je važno putujete li u jednom smjeru ili povratno, putujete li ujutro, popodne ili navečer, radnim danom ili vikendom te je li vam bitnije putovati brzo ili jeftino?

Općenito, ako bismo u obzir uzeli putovanje od centra Bjelovara do centra Zagreba, najbrže se ipak stiže vlakom, ali uz nekoliko napomena – radi se o liniji brzog vlaka koji, prema Voznom redu HŽ putničkog prijevoza, radnim danom iz Bjelovara kreće u 19.49, a u Zagreb stiže u 21 sat, dakle za sat i 11 minuta.

Ima li gužve na cesti?

Ako u sitne sate, kada na cesti nema nikoga, krenete automobilom, moguće je da vam trebati i manje vremena. Usto, hrvatski vlakovi poznati su po mnogo toga, ali ne i po tomu da kreću i stižu na vrijeme. Barem za sada.
Na relaciji Bjelovar – Zagreb radnim danom prometuje 12 direktnih i indirektnih linija vlaka. Vrijeme putovanja varira od sat i 11 minuta sve do više od dva sata. Slično je i s cijenom koja počinje s 47,40 kuna, a završava na 63,80 kuna u jednom smjeru i bez ikakvih popusta.

Čazmatrans Nova – 23 linije dnevno

Što se autobusnog prijevoza tiče, možete birati između doista čestih dnevnih linija Čazmatransa te dvije linije Črnje toursa. S bjelovarskog Autobusnog kolodvora autobusi tvrtke Čazmatrans Nova kreću čak 23 puta radnim danom, a najbrža, jutarnja linija prema voznom redu u metropolu stiže za vrlo konkurentnih sat i 20 minuta. Cijena karte u jednom pravu kreće se od 60 do 74 kune, no popusti za povratnu kartu dosta su izdašni. Čazmatrans do Zagreba vozi preko Vrbovca, ali i preko Čazme, a žuri li vam se, provjerite vrijeme putovanja jer nekim linijama do metropole će trebati i više od dva sata.

Rovinjski autobusni prijevoznik s bjelovarskog kolodvora kreće dvaput dnevno, a cijena karte u jednom pravcu iznosi 60 kuna. Iz Črnja Toursa hvale se i besplatnim wifi internetom i utičnicama, kao i kvalitetom autobusa, a i ne naplaćuju prtljagu. Put do Zagreba traje sat i pol vremena, a staje se samo u Vrbovcu Zagreba ćete usto stići poprilično brzo, s obzirom da staje samo u Vrbovcu.

BlablaCar i Facebook grupe

Kao alternativa prijevozu busom ili vlakom, u posljednje vrijeme sve češće se spominju aplikacija BlaBlaCar, ali i Facebook grupe u kojima se nudi ili traži prijevoz. BlablaCar najpopularnija je mobilna aplikacija za dijeljenje prijevoza. Slobodna mjesta, po cijeni od 27 do 35 kuna, nude se najčešće radnim danom ujutro i popodne, kada Bjelovarčani uobičajeno putuju na posao u Zagreb. Vikendom je ponuda dosta slabija i sporadičnija, a ako ćete koristiti tu aplikaciju, trebate znati i da vozači određuju mjesta ukrcaja/iskrcaja koji vam možda i neće odgovarati. Dakako, uvijek postoji mogućnost da dogovora. Prijevoz putem Facebook grupa doista je proizvoljan, ali svakako ga možete pokušati koristiti. Naravno, ako imate dovoljno novca, možete odabrati taksi.