U sklopu projekta „Put baštine – od trapista do graničara“ („Heritage route-from Trappists to Border guards“) financiranog iz programa INTERREG IPA CBC Croatia – Bosnia and Herzegovina – Montenegro u Lipiku, Garešnici i Banja Luci je održana izložba o povijesti Caritasa Banja Luke te gradova Garešnice i Lipika, kojom partneri u projektu prezentiraju dio kulturne baštine svog grada.


Caritas Biskupije Banja Luka postavio je dio izložbe koji prikazuje djelić povijesti monaškog reda Trapista i njihov utjecaj na ekonomski razvoj Banja Luke.
Postava Lipika prezentirala je bogatu povijest grada i mnoštvo dobro osmišljenih turističkih atrakcija, a Garešnica je postavila garešničku etnografsku zbirku, uređenu upravo u okviru ovog projekta. Naime, kroz ovaj projekt Grad Garešnica je prvi puta imala priliku katalogizirati, urediti i izložiti bogatu etnografsku zbirku garešničke okolice koja datira još iz doba graničara.

Podsjetimo, tijekom dvogodišnje provedbe projekta, koji je počeo 01.06.2017., a završava 31.05.2019., Grad Garešnica je započeo s provedbom ovog projekta, koji je važan za razvoj turističke infrastrukture.
Ukupna vrijednost projekta iznosi 707.667,08 €, od čega je Grad Garešnica zastupljen s 225.992,90 €.

Sredstva su to kojima će se omogućiti uspostava prekograničnog turističkog puta od 116 km, od Banja Luke preko Lipika do Garešnice, sve u cilju očuvanja, obnove i uređenja značajnih elementa kulturne, povijesne i prirodne baštine.
Prilika je to za novi iskorak Garešnice, u smislu prepoznatljive kontinentalne turističke destinacije, ne samo za buduće turiste, nego i za stanovništvo Grada Garešnice.