Intervju bjelovarskog gradonačelnika Darija Hrebaka tjedniku Nacional označio je početak, prema svemu sudeći, vrlo burne političke jeseni.

Gradonačelnik Hrebak već godinama najavljuje da želi biti novi predsjednik HSLS-a, a u intervjuu koji mu služi za promociju na nacionalnom nivou „opleo” je po koalicijskim partnerima na lokalnoj razini. Koaliciju s HDZ-om indirektno je prozvao agonijom, a usput je „zaboravio” da je na prethodne lokalne izbore izišao s HSS-om, strankom dogradonačelnice Valne Bastijančić Erjevec.

Bolje bez mandata, nego u agoniji

-Ako ne dobijemo mandat, stranka neće biti parlamentarna. Bolje se za stranku da uopće nema saborski mandat nego da nastavi ovu agoniju – kazao je bilogorski pretendent za tron stranke koja se u anketama trenutno broji pod „ostali”.

Dario Hrebak je upravo na HDZ-ovoj listi ušao u Hrvatski sabor, a nakon toga postao državni tajnik u Vladi i danas aktualnog premijera i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića, tako da ne razumijem zašto si dopušta takvu komunikaciju, poručuju iz HDZ-a.

Hrebakova izjava o „agoniji” pogodila je, kažu, brojne članove te stranke. Blago rečeno, smatraju je nezahvalnom, s obzirom na sve što je ta stranka omogućila potencijalnom budućem predsjedniku liberala.

Svojata HDZ-ov program

HDZ je glavni politički partner HSLS-a u Bjelovaru, gdje članovi te stranke drže većinu u Gradskom vijeću, a samim tim omogućuju Hrebaku mirnu vladavinu. Dio njih nezadovoljan je jer, kažu, Hrebak provodi i svojata HDZ-ov politički program, a članova te stranke nema nigdje.

Gradonačelnik Hrebak upravo je prošli četvrtak započeo veliku bjelovarsku turneju tijekom koje će, najavio je, obići čak 50 gradskih gradilišta. Obilasci su upriličeni bez predsjednika Gradskog vijeća, ujedno i predsjednika bjelovarskog HDZ-a Ante Topalovića. Topalovićev izostanak više je pravilo, nego izuzetak, među ostalim i zbog toga što mu radne obveze ne dopuštaju obilaske u vrijeme kada ih gradonačelnik Hrebak uobičava sazvati. Ante Topalović isprva nije želio komentirati Hrebakovu izjavu o samostalnom izlasku HSLS-a na sljedeće parlamentarne izbore.

-To morate njega pitati, ipak je to navodno njegova izjava – kratko nam je odgovorio. Ipak, kao predsjednik Gradskog vijeća i bjelovarskog HDZ-a, poručio je da je suradnja s HSLS-om korektna. Ponekad je malo bolja, a ponekad malo lošija, ali u prosjeku zadovoljavajuća, kazao je. Topalović smatra da bjelovarski HDZ ne treba raspravljati o Hrebakovoj izjavi jer se odnosi na nacionalnu, a ne na lokalnu razinu.

Topalović: „Vidjet ćemo”

Na pitanje hoće li se koalicija HDZ-HSLS na gradskoj razini održati do idućih parlamentarnih izbora, Topalović je dao znakovit odgovor:

Vidjet ćemo. Dokle god smatramo da se naš izborni program provodi, nemamo razloga raskidati koaliciju – izjavljuje Topalović.

Razloga za zadovoljstvo nemaju niti u HSS-u. Naime, Hrebak je u intervjuu poručio da je mali HSLS u Bjelovaru osvojio 25 posto glasova, a pri tome je valjda mislio na rezultate prvog kruga izbora za gradonačelnika gdje je zajedno s HSS-om osvojio 27 posto glasova. HSLS i HSS sa zajedničkom listom za Gradsko vijeće skupili su nešto više od 16 posto glasova, dok ih je najviše pripalo HDZ-u.

Za razliku od intervjua u Nacionalu, Hrebak za Bjelovarski list ipak poručuje da koalicija s HDZ-om nije agonija.

-Koalicija u Bjelovaru, kao i koalicija na državnoj razini nisu agonija, ali ako postanem predsjednik HSLS-a moje legitimno pravo je da HSLS samostalno izađe na parlamentarne izbore, kao što smo to napravili u Bjelovaru i da ostvarimo svoje samostalne mandate. Koalicija u Bjelovaru je stabilna i puno smo dobrih projekata zajednički ostvarili u interesu naših građana – kazao nam je Hrebak koji je i ovoga puta smetnuo s uma da je na lokalnim izborima u Bjelovaru HSLS nastupio u duetu s HSS-om. Hrebaka smo pitali i hoće li onda HSLS na sljedeće lokalne izbore u Bjelovaru izaći samostalno, no na to pitanje nije nam želio odgovoriti.

Nisi mi rekao da radimo intervju – poručio je i prekinuo komunikaciju.