Rode su ptice selice i svojim vraćanjem iz toplijih afričkih područja prve nagovještavaju dolazak proljeća. Svojim dugim crvenim kljunom i elegantnim držanjem svake godine izazivaju divljenje kod mještana, a ove godine je prva roda u našoj županiji poprilično rano došla. Naime, danas je u Sišćanima fotografirana prva ovogodišnja roda u našoj županiji, iako mještani toga naselja kažu da su je vidjeli još krajem veljače.

-Očigledno je krenula velika selidba roda. Danas smo fotografirali prvu rodu u našoj županiji i to u Sišćanima iako su nam mještani rekli da su je vidjeli još oko 20. veljače. Inače, po prošlogodišnjim podacima najviše roda u našoj županiji je zabilježeno bilo u Ivanovom selu, dok su Sišćani bili na drugom mjestu sa 16 zabilježenih roda – izjavila je Spomenka Mlinarić, ravnateljica Javna ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Bjelovarsko – bilogorske županije. Dodaje da su Sišćani prošle godine imali najviše zabilježenih gnijezda na kućama, dok su se na drugim mjestima gnijezda najviše mogla vidjeti na drvenim stupovima.

-Prošlo godine smo evidentirali preko 240 gnijezda koja smo obišli i fotodokumentirali. Inače, prošle godine smo imali malo mladih roda, prije dvije i tri godine ih je bilo mnogo više, no nadamo se da će ove godine situacija biti puno bolja. Također, valja naglasiti da je Bjelovarsko – bilogorska županija u samom vrhu po broju roda u Republici Hrvatskoj – naglasila je Mlinarić.

Inače, treba reći da se najveći dio jesenske selidbe roda odvija se od sredine kolovoza do rujna. Mlade i stare jedinke uglavnom sele zajedno u velikim jatima. Lete tijekom dana i pritom se služe termalnim strujama radi kojih izbjegavaju let preko otvorenog Sredozemnog mora. Proljetna selidba roda traje od kraja veljače do početka travnja. Pritom se ne vraćaju sve rode već mnoge mlade, negnijezdeće jedinke, ostaju na jugu dok ne postanu spolno zrele. (vec)

Foto – ilustracija