Piše: Vedran Cindrić

BJELOVAR – Ekonomska i birotehnička škola u Bjelovaru nadaleko je poznata po novitetima u nastavi poput ‘Dana slobodne nastave’, projekta ‘Podijelimo znanje’ ili ‘Vježbeničkog ureda’. Upravo je potonji projekt profesoricama Vesni Pavković – Dončević i Blaženki Urh poslužio kao ideja da učenicima omoguće da rade na aplikaciji s kojom mogu simulirati rad sudske pisarnice.

-Naši učenici su na predmetu Uredsko poslovanje i dopisivanje koji bi ih, između ostalog, trebao osposobiti za rad u sudskim pisarnicama radili ručno, to jest sve su zapisivali na papire i obrasce. Međutim, sudske pisarnice su otišle u korak s vremenom i postale su digitalizirane. Shvatili smo da je to sada stari sistem rada i da kada učenici odu iz škole ne mogu odmah početi raditi, recimo u sudskoj pisarnici jer se nisu susretali s takvim načinom rada to jest učili su po zastarjelom sistemu kakav više neće na tržištu susretati – započinje Pavković – Dončević. Dodaje da su odlučile nešto promijeniti po tom pitanju i na ideju im je došlo da naprave aplikaciju sličnu kakva se koristi u sudskim pisarnicama.

Veća zainteresiranost učenika

Javile smo se Jurju Dončeviću, mladom asistentu na Fakultetu elektrotehnike i računarstva te mu objasnili kakvu bi aplikaciju željeli za naše učenike. Uz njegovu veliku pomoć, ubrzo je stvorena aplikacija ‘Hammurabi’ koja je pojednostavljena simulacija postojećeg digitalnog sustava koji se koristi u našem pravosuđu. Ta aplikacija je dakle potpuno osmišljena u našoj školi i mi smo prva srednja škola u Hrvatskoj koja ju koristi i koja na takav način vodi nastavu predmeta Uredsko poslovanje i dopisivanje – nadovezala se profesorica Urh. Dodaje da su pri izradi te aplikacije imali veliku pomoć sudskih pisarnica u Bjelovaru.

Predstavljanje u Šibeniku

Naši učenici sada za vrijeme nastave preko kompjutera rade na toj aplikaciji te rješavaju zadatke kao da su u sudskoj pisarnici. Osim toga, primjenom ‘Hammurabi’ aplikacije motivacija učenika je veća, a zainteresiranost za nastavu bolja. Također, nastavnik ima stalni uvid u izvršene zadatke učenika po koracima i u tijeku rada ga može usmjeravati na ispravljanje pogrešaka. Zapravo, srž svega je da kada učenici izađu iz škole mogu odmah početi raditi takav posao i ne moraju gubiti vrijeme za upoznavanje sustava – izjavila je Pavković – Dončević. Inače, na nedavno održanoj Carnet users konferenciju u Šibeniku profesorice Pavković – Dončević i Urh predstavile su aplikaciju ‘Hammurabi’ koja je oduševila sve nazočne i koja će nadaju se zainteresirati sve druge škole u Hrvatskoj.