Bjelovarsko-bilogorska županija, prva u Hrvatskoj, počinje provoditi paket mjera vrijedan milijun kuna godišnje namijenjen privlačenju i zadržavanju liječnika i medicinskog osoblja. Odluku su jednoglasno prihvatili članovi Županijske skupštine na posljednjoj sjednici, a slijedi otvaranje javnog poziva za subvencioniranja troškova stanovanja, ali i edukacije stručnog kadra u zdravstvu.

 I oporba glasovala za

– Poput ostatka Hrvatske, zdravstvene ustanove s područja naše županije imaju problema s privlačenjem i zadržavanjem liječnika i u primarnoj i u sekundarnoj zdravstvenoj zaštiti. Primjera radi, kada je država preuzela upravljanje nad bjelovarskom bolnicom, imali smo 91 specijalistu. Dvije godine kasnije, kada je država vratila upravljanje Županiji, imali smo 71 specijalistu. Sada ih imamo 78 i jedna smo od rijetkih županija u kojima broj specijalista raste. Ovim paketom mjera želimo nastaviti taj trend – pojasnio je župan Damir Bajs dodajući kako su mjere osmišljene u suradnji sa strukom. Javni poziv bit će otvoren sljedeće tri godine, a ako planiranih milijun kuna godišnje ne bude dovoljno, župan je poručio da će se povećati. Ivan Beljan iz oporbenog HSS-a pozdravio je prijedlog i kazao kako vladajući uvijek mogu računati na podršku oporbe kada su u pitanju projekti koji donose dobrobit zajednici.

EU fondovi “nabildali” proračun

Na istoj sjednici glasovalo se i o prijedlogu prvog ovogodišnjeg rebalansa županijskog proračuna s povećanjem planiranih prihoda sa 485 na 489,7 milijuna kuna, što je u najvećoj mjeri rezultat uspješnog apliciranja i realizaciji projekata iz EU fondova. Za razliku od subvencioniranja medicinskog kadra, izglasavanje rebalansa proračuna nije prošlo jednoglasno, no s 23 glasa za i 12 glasova protiv jasno je da županijska vlast i dalje uživa stabilnu većinu.

Obrazlažući prijedlog rebalansa, župan Bajs spomenuo je da će žitelji Bjelovarsko-bilogorske županije dobiti novi standard u školstvu i zdravstvu, gdje su ujedno planirana i najveća ulaganja. Anita Nekić Pavičić, pročelnica Upravnog odjela za proračun i javnu nabavu, navela je među ostalim i kako su samo u sferi obrazovanja uz pomoć EU fondova planirane investicije vrijednosti veće od 80 milijuna kuna. Dodala je i kako je sigurna da će do kraja godine biti još barem jedan rebalans kojim će se prihodi dodatno povećati. Podršku rebalansu u ime SDP-a, koalicijskog partnera Nezavisne liste Damira Bajsa, dao je novopečeni predsjednik županijskog SDP-a Tihomir Jaić. Ivan Beljan iz oporbenog HSS-a rebalansu je zamjerio povećanje troškova reprezentaciju, planiranu nabavku novih vozila i povećanje troškova Ureda župana.

Replicirao mu je saborski zastupnik Vladimir Bilek, kazavši kako je reprezentacija povećana zbog gostovanja češke delegacije koja je rezultirala konkretnim projektima. Župan Bajs pojasnio je i kako su troškovi “skočili” zbog gostovanja predsjednice RH Kolinde Grabar – Kitarović.