Ideja o praktičnom učenju za učenike Ekonomske i birotehničke škole Bjelovar stvorila se davne 1996. godine kada se jedna od profesorica te škole prilikom posjeta srednjoj školi Handelsakademie u Leibnitzu, u Austriji, prvi put susrela s vježbeničkim tvrtkama. Nakon što su vidjeli kako funkcioniraju tamošnje tvrtke, učenici tadašnjeg 4.c razreda, zajedno s profesoricama Natašom Vibiral, Snježanom Krznarić, Marijom Horvatić-Kapelac, Tatjanom Zlatarić, tajnicom Mirom Radovanović i ravnateljem Vojislavom Kranželiće, nisu gobili vrijeme te su odmah poslali Ministarstvu znanosti i obrazovanja dopis za dozvolu izvođenja takvog načina rada s učenicima.

 Kao u pravoj tvrtci

-Četiri godine kasnije, 2000. godine, Ministarstvo je usvojilo naš prijedlog te smo Nataša Vibiral i ja napravile prvi detaljan plan i program izvedbe vježbeničkih tvrtki. Na početku se taj predmet zvao gospodarski praktikum, trajao je kroz cijelo četverogodišnje školovanje i bio je izborni predmet, a održavao se dva sata tjedno – kazala je jedna od osnivačica čitavog projekta, Blaženka Urh. Ideja ovog predmeta bila je da svaki od učenika koji ga pohađa prođe kroz simulaciju rada u pravom poduzeću. Tako se učenici EBB-a već godinama susreću sa samostalnom organizacijom poduzeća, sudjeluju u poslovnim sastancima, izrađuju prezentacije, smišljaju ciljeve i planove u tekućoj godini, sklapaju poslove te zaključuju kupoprodajne ugovore. Veliki razvoj vježbeničkih tvrtki odvio se 2003. godine kada je škola ušla u projekt ECO NET i tom prilikom dobila svu potrebnu opremu za vježbeničke tvrtke.

-Sjećam se kada su nam rekli da sastavimo popis svega što nam treba, ja sam to doslovno shvatila i na papir zapisala sve potrebno. Tada su svi mislili da ćemo biti sretni ako dobijemo samo jedno računalo, ali ispostavilo se da su nam zaista poslali sve s popisa te da su ga iskoristili za opremanje ostalih vježbeničkih tvrtki u državi – objašnjava profesorica Urh koja je jedan od autora prvog udžbenika za ovaj predmet koji je u međuvremenu postao redovan predmet.

Stalna usavršavanja

Rad vježbeničkih tvrtki se neprestano usavršavao, zahvaljujući kontinuiranoj izobrazbi profesora ekonomske struke, stranih jezika i informatike, bez čije bi pomoći rad u vježbeničkim tvrtkama bio nezamisliv. Od 2008. godine počinju se održavati Međunarodni sajam vježbeničkih tvrtki na kojem redovito sudjeluju škole iz Čakovca, Daruvara, Zagreba, Vrbovca i ostalih. U sklopu vježbeničkih tvrtki osnovana je i Banka Moneta koja se koristi upravo za rad tvrtki, a novi je cilj banku osposobiti za rad u cijelog regiji.

-Znanja koja učenici stječu tijekom ovakvim načinom rada su neprocjenjiva i često dobijemo povratnu informaciju od bivših učenika kako su najviše naučili upravo ovako, praktičnim radom, te im je to puno pomoglo na pravim radnim mjestima – kazao je ravnatelj Vojislav Kranželić.. Danas čak šest profesora vodi vježbeničke tvrtke i na svima njima je velika odgovornost jer ipak su oni u ulozi moderatora cijelog poduzeća te su im potrebne izrazito dobre organizacijske vještine kako bi učenike usmjerili u njihove točne zadatke. Sav trud se uvijek isplati, naročito kada se sjete početaka kada su bili prvi u državi koji su započeli s ovim načinom rada pa sve do danas kada je Ministarstvo odlučilo predmet uvesti kao obvezan.

Sve je to potvrda kvalitetnog rada škole, ravnatelja i profesora koji su se godinama obrazovali, educirali i nadograđivali znanje kako bi svojim učenicima osigurali što bolje uvjete za učenje.