HDZ-ovi birači uredno su izišli na izbore, dok su ih SDP-ovi ovog puta preskočili ili pak prebjegli u koaliciju Možemo!, zaključak je koji se nameće nakon usporedbe broja osvojenih glasova na prethodnim parlamentarnim izborima. U 2. izbornoj jedinici (dio Zagrebačke županije, istočni dio Zagreba, Koprivničko-križevačka i Bjelovarsko-bilogorska županija) glasovalo je tek 45 posto birača, za razliku od 52 posto birača iz rujna 2016. godine.

Pobjeda desnih

Od 14 mandata, desne opcije uzele su njih devet. Šest ih je dobio HDZ (jedan je pripao predsjedniku HSLS-a Dariju Hrebaku), dva Domovinski pokret, a jedan Most. Od preostalih pet mandata, Restart koaliciji pripalo je četiri, dok je jedan završio u koaliciji Možemo. Pri tomu valja napomenuti da su u Restart koaliciji tri mandata osvojili SDP-ovci, dok jedan ide neovisnom kandidatu Damiru Bajsu, inače bjelovarsko-bilogorskom županu koji se probio s petog mjesta na listi zahvaljujući više od deset posto osvojenih preferencijalnih glasova.

Bajsu pomogli preferencijalni

HDZ je ponovio rezultat s prošlih izbora, dok je SDP izgubio jedan mandat. No, postotno gledajući, SDP je pao s 35 na manje od 25 posto glasova, odnosno izgubio gotovo trećinu glasova. SDP lijevim biračima očito nije ponudio dovoljno kvalitetan sadržaj kako bi ih motivirao na šetnju do biračkog mjesta. SDP je, pokazalo se, više rastao zbog pada ostalih alternativa aktualnoj vlasti nego zbog promjena unutar vlastitih redova. Baveći se sami sobom, SDP-ovci su postali blijeda oporba, a upravo taj prostor na lijevom političkom spektru iskoristila je koalicija Možemo.

U sučeljavanju s predsjednikom HDZ-a Andrejom Plenkovićem, lider Restart koalicije Davor Bernardić, iako se pokazao boljim nego što je očekivalo, očito nije uspio uvjeriti birače da će bolje voditi Hrvatsku.

Hrebak odmah iza Jandrokovića

S osvojenih više od šest tisuća glasova, bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak drugi je po broju osvojenih preferencijalnih glasova na listi HDZ-a, odmah iza političkog tajnika HDZ-a Gordana Jandrokovića koji je osvojio gotovo 30 posto preferencijalnih glasova i time se riješio nezgodnog tereta s prethodnih izbora kada je osvojio 808 preferencijalnih glasova. Jandrokoviću valja priznati i da je tijekom ove kampanje „poderao nekoliko pari cipela” u obilasku terena.

Nakon Jandrokovića, Hrebak je, prema svemu sudeći, postao glavni izbor glasača HDZ-a koji su mu oprostili nezgodne epitete kojima ih je još prije nekoliko mjeseci častio.

Totgergeli ponovno u minusu

Predsjednik bjelovarsko-bilogorskog HDZ-a Miro Totgergeli uspio je dobiti tek tisuću preferencijalnih glasova. Velik je to pad u odnosu na 2451 glas na prethodnim izborima. Usporedbe radi, predsjednik koprivničko-križevačkog HDZ-a Darko Sobota na ovim izborima dobio je 2796 glasova, 800-tinjak više nego na prethodnim. Sad kad je HDZ ostvario uvjerljivu pobjedu, toliko veliku da neće morati pristajati na previše kompromisa, u toj stranci vjerojatno će se dovršiti unutarstranački izbori na kojima će se birati predsjednici lokalnih ogranaka.

Izvrsno je prošao i bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs, koji je prema broju osvojenih preferencijalnih glasova na listi Restart koalicije za 2. izbornu jedinicu bio treći, odmah iza nositelja liste Rajka Ostojića i Mišela Jakšića, gradonačelnika Koprivnice, SDP-ove utvrde.