Žetva ječma, kao prva žetva u godini, ovih je dana u punom jeku na poljima diljem našeg kraja, a tako i na dvije parcele obitelji Smolić iz Međurače. Oni pod ječmom imaju ral i pol zemlje, a sav urod koriste za potrebe ishrane vlastite soke.

-Imamo stoku pa nam je ječam nužan i to prije svega za svinje kojih imamo 30-ak komada. Budući da nemamo previše zemlje, ništa ne prodajemo, a osim ječma, na našim poljima je zasađen kukuruz te zasijana pšenica. Kada je riječ o ječmu, iako žetva još nije završila, jasno je da je godina bila izvanredna. Puno sunca i ne toliko puno kiše pogodovali su razvoju punih kvalitetnih zrna baš kakva trebaju biti. Osim toga, ove godine nije bilo ni trava, a ni bolesti pa čak nije bilo potrebno ni špricati ječam – kaže Ivica Smolić dodajući kako ječam ne bi prodavali sve i da imaju veće količine zbog izuzetno niske otkupne cijene. Slično razmišljaju i drugi poljoprivrednici, a potvrđuje to Vedran Kobra iz Stare Plošćice čija obitelj na svojim poljima nema zasađen ječam, ali vrše uslugu kombajniranja u svom kraju pa su im dobro poznate prilike.

 Niska cijena

-Sezona žetve ječma je već započela, no posla nema previše jer je površina na kojima je zasijana ova kultura sve manje. Čak izgleda da ječma nikad nije bilo manje i to prije svega zbog niske otkupne cijene. Osim toga, stoke je sve manje, a i teško ga je prodati – upravo u tome glavne krivce za sve manje površine pod ječmom vidi mladi Kobra. Kako kaže, točna otkupna cijena ječma još uvijek nije poznata, no očekuje se kako će ona iznositi tek oko 90 lipa po kilogramu.

-Takva cijena poljoprivrednicima može donijeti samo gubitak. Da bi pokrili svoje troškove i nešto zaradili, ona bi trebala iznositi od 1,20 do 1,30 kuna, no daleko smo od toga. Niska otkupna cijena glavni je razlog i za sve manje pšenice. S druge strane, sve je više kukuruza i soje koje je lakše prodati, ali i ugara, odnosno neobrađene zemlje koja je na odmoru – otkriva ovaj 28-godišnjak. Dok je sve manje površina zasijanih ječmom, otkriva, njegov je urod ove godine izvanredan.

Izvanredni prinosi

-Ova sezona za ječam je zaista jako dobra, a prinosi su iznadprosječni posebice na onim poljima koja su tretirana protiv bolesti. Konkretno, dok je prosječan urod ječma oko tri tone po rali, ove će godine to biti čak i četiri tone – ističe naš sugovornik. Kada je pak riječ o njegovom poslu, odnosno samoj žetvi, napominje kako je ona danas znatno jednostavnija nego nekada.

-Nekada se prvo moralo kositi pa stavljati u snopove, a zatim i u dreš na koji se ponekada trebalo čekati i po nekoliko dana. Zbog teškog posla nekada je trebalo i 20 težaka da se ovrši i pospremi žito, a danas je meni samom za jedan hektar potrebno 40-ak minuta – pojašnjava Kobra. Njegov otac Mladen Kobra o ovim vodama znatno dulje pliva, a na temelju svog iskustva dugog više desetljeća zaključuje kako sve jasnije vidljivo odumiranje sela.

-Nekada je bilo više stoke, a danas je u selu ostalo možda desetak mještana koji se bave stočarstvom. Sve ostalo su staračka domaćinstva, a preostale kuće su napuštene i prazne. U takvim uvjetima naravno da nema ni ječma ni pšenice koja danas tek rijetkima treba za ishranu stoke, a postižu toliko nisku otkupnu cijenu da ih je jednostavno neisplativo prodavati. Kukuruz i soju je ipak lakše prodati pa otuda sve više površina zasađenih tih kulturama – zaključuje Mladen Kobra.

Otkupna cijena ječma iznosi 80 lipa

Kako je počela sezona žetve ječma, oformljena je i njegova otkupna cijena. Kako doznajemo od Domagoja Sedlića, jednog od najvećih otkupljivača na našem području, ona iznosi 80 lipa za kilogram ječma. Dodajmo tome kako se ona formira prema cijeni pšenice.