-Bitno je da ćemo dobiti nove škole i predati ih učenicima, a privatni partner će ih izgraditi najbolje što može jer će ih i održavati idućih 25 godina – kazao je u Bjelovaru ministar znanosti Vedran Mornar

-Za godinu dana je realno očekivati početak izgradnje 12 školskih objekata u projektu Javno-privatnog partnerstva u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji. Sve su zapreke uklonjene i sada je na nama da privedemo posao kraju, raspišemo javni natječaj i odaberemo privatnog partnera – kazao je na prezentaciji projekta u Bjelovaru Boris Draženović, v.d. ravnatelja Centra za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija. Inače, projekt škologradnje je težak 115 milijuna kuna, sa 55 posto troškova sudjeluje država, 35 posto Županija , te 10 posto općine i gradovi. U Bjelovar je došao i ministar znanosti Vedran Mornar koji je 25. rujna stavio potpis na Sporazum o realizaciji tog projekta što mu je bio zadnji čin u mandatu prije no što je Vlada postala tehnička.
Bolje rješenje
-Država u ovom trenutku nema novca kako bismo primjerice odjednom u 800 škola prešli na jednosmjensku nastavu jer bi to stajalo oko 25 milijardi kuna i stoga je JPP u ovom trenutku bolje rješenje. Možda je to u konačnici nešto skuplji način ali troškovi se rastežu na 25 godina i bitno je da škole možemo izgraditi danas i predati ih učenicima, a i privatni partner će ih izgraditi najbolje što može jer će ih održavati idućih 25 godina – kazao je ministar Mornar.
Za župana Damira Bajsa, pokretača čitavog projekta, nema dvojbe da je Javno privatno partnerstvo najbolji način za podizanje standarda školstva u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji.
-Ovo je trenutačno najveći projekt škologradnje u državi koji smo pokrenuli u samo godinu i pol dana. Prelazak na jednosmjensku nsatavu će osim ušteda donijeti i bolje rezultate i olakšati učenicima svladavanje gradiva. Iskustva drugih županija koje su ušle u JPP pokazuju da je to pravi put i smatram da ćemo na ovaj način našim učenicima pružiti najviši školski standard u državi- naglasio je župan Damir Bajs.
Troškovi pod nadzorom
Pitanje troškova i kao ih zadražati na razumnoj mjeri jedno je od zanimljivijih u projektima JPP-a, no tu neće biti nikakvog popusta i stroga pravila se moraju poštivati. Centar za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija neće dopustiti da se oni otmu nadzoru i u postupku javne nabave će se pustiti samo provjerene tvrtke.
-Mi ćemo prije svega napraviti kalkulator troškova i ponude koje će stići moraju ostati unutar planiranih okvira. To znači da ukupni trošak izgradnje nikako ne može biti veći od 115 milijuna kuna, a vjerujemo da će to na koncu biti i manji iznos- napominje Draženović.
Bude li sve prema planu konkretni radovi počinju za godinu dana, a rokovi izgradnje su različiti, ovisno o veličini pojedinog objekta. Neki će biti gotovi za šest mjeseci, a neki kao primjerice nova Glazbena škola Vatroslava Lisinskog u Bjelovaru koja se gradi od nule, za oko dvije godine.
Granica na deset milijuna eura
Pitanje koje najviše zanima lokalnu upravu je isplativost JPP-a. Naime država će snositi 55 posto troškova, Županija 35, a gradovi i općine 10 posto troškova u idućih 25 godina. Za državu je to oko 10 milijuna kuna godišnje i prema riječima ministra Mornara to ne bi smio biti problem, dok su iznosi za lokalnu upravu ipak manji.
-Svjetska iskustva pokazuju da je sve projekte koji su veći od deset milijuna eura isplativije graditi putem JPP-a nego na klasični način. U ovom slučaju smo osjetno iznad tog iznosa i stoga je JPP bolje rješenje- bio je jasan Draženović.