Simboličnom povratnom vožnjom niskopodnim vlakom na relaciji Sveti Ivan Žabno – Gradec u ponedjeljak je puštena u promet prva nova dionica pruge u Hrvatskoj izgrađena nakon 52 godine pauze. Vrijednost izgradnje spomenute dionice duljine 12,2 km iznosi 258 milijuna kuna, a projekt je sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Kohezijskog fonda. Svečanosti otvorenja nazočio je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković koji je istaknuo kako će nova pruga omogućiti kvalitetniju prometnu komunikaciju građanima Koprivničko-križevačke, Zagrebačke i Bjelovarsko-bilogorske županije, a putovanje vlakom od Bjelovara do Zagreba skratiti za gotovo sat vremena.

– Nakon ulaganja u ceste, došlo je desetljeće željeznice u koju ćemo uložiti veći dio investicija u prometnu infrastrukturu ukupne vrijednosti od tri milijarde eura – istaknuo je premijer Plenković.

Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture, pojasnio je da se u Hrvatskoj u ovom trenutku realiziraju projekti u željezničkoj infrastrukturi vrijedni oko 1,25 milijarde eura te da će uskoro biti započeti i neki novi projekti.

– Putovanje vlakom od Bjelovara do Zagreba sada traje nešto više od sat vremena, a nakon što se dovrši rekonstrukcija postojećeg i izgradnja novog kolosijeka od Križevaca do Dugog Sela, šot očekujemo potkraj 2021. godine, putovat će se 50 minuta – poručio je ministar Butković. Svečanosti otvorenja, uz članove Vlade RH, sudjelovali su saborski zastupnici, župani Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke i Zagrebačke županije, načelnici Općina Grad i Sv. Ivan Žabno, a zanimljivo je napomenuti da, iako je najavljen, otvorenju nije nazočio bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak. Neformalnu titulu predstavnika Grada Bjelovara tako je preuzeo Ante Topalović, predsjednik Gradskog vijeća.