Polako, ali sigurno bliži se dan kada se više neće vlakom putovati gotovo dva sata do Zagreba jer radnici i inženjeri svakodnevno marljivo rade na izgradnji željezničke pruge na dionici Gradec – Sveti Ivan Žabno. Jedan od inženjera glavnog izvođača radova, zajednice ponuditelja španjolske kompanije Comsa i njemačke kompanije Wiebe je i naš Bjelovarčanin Marin Markešić koji je do prije sedam godina kao student gotovo svaki vikend putovao vlakom na relaciji Bjelovar – Zagreb.

-Jako dobro znam relaciju Bjelovar – Zagreb jer sam je kao student stotinu puta prošao i vrlo dobro se sjećam kako je sve nas studente živciralo što nam za tako kratku dionicu vlakom treba gotovo dva sata – započinje Markešić, inženjer zadužen za mostove, nadvožnjake i ostale objekte na trasi. Dodaje da mu je drago da radi na trasi pruge koju Bjelovarčani gotovo pola stoljeća čekaju i što će budući putnici i studenti puno brže dolaziti do metropole.

-Radovi su počeli sredinom prosinca 2015. godine, a očekujemo završetak radova krajem ove godine. Radovi nisu laki jer se gradi na izuzetno teškom i slabonosivom terenu, ispresjecanim državnim, županijskim i lokalnim cestama. Ukupno se gradi jedan most, dva cestovna podvožnjaka, tri cestovna nadvožnjaka, jedan željeznički nadvožnjak te više pružnih i cestovnih propusta – pojašnjava Markešić. Dodaje da se radovi izvode prema planu i da je do sada završeno 90 posto radova na pružnom donjem ustroju te 80 posto radova na objektima.

-Inače, pruga je duljine 12.175 metara od kolodvorske zgrade u Gradecu do osi kolodvorske zgrade u Svetom Ivanu Žabnu. Gradi se kao jednokolosječna s projektiranom brzinom od 120 km/h, a u budućnosti se predviđa da bude elektrificirana pruga – naglašava Markešić. Dodaje da je ukupna vrijednost projekta 203.383.628 kuna s tim da EU sufinancira izgradnju s 85 posto iznosa.

-Imali smo iznimno oštru zimu, kasnije i dosta padalina koje su otežavale posao, ali svejedno nas vremenske prilike nisu poremetile i sve radove obavljamo po planu – zaključuje Markešić.

# Kako teku radovi na trasi pruge pogledajte u photo galeriji.