Među raznovrsnom ponudom koju nudi ovogodišnji Advent u Bjelovaru, jednom od nezaobilaznih je i ona hrane, vina i napitaka. Sastavni je to dio predblagdanskog ugođaja koji će mnogima nakon razgledavanja izložbenih prostora dobro doći u trenucima odmora ili pak podizanja tjelesne temperature u sve hladnijim danima. Za obilazaka nekolicine štandova prvi je dojam kako su cijene poprilično uravnotežene, dok je izbor jela uglavnom standardan. Tako Mario Bajić tvrdi kako je cjenik prilagođen prosječnom potrošačkom džepu, što drži dobrim potezom u privlačenju posjetitelja.

Ujednačene cijene

-Već za 15 kuna može se pojesti, primjerice, hot dog, dok za 35 nudimo poznati bjelovarski „majburger“. Više gostiju očekujemo uoči samih blagdana, čemu će zasigurno pridonijeti i ponuda kvalitetnih vukovarskih vina. Kuhano vino prodajemo po 10, a ljubiteljima nešto drugačijih okusa nudimo i bogat asortiman drugih napitaka – kaže Bajić.

Nekoliko metara dalje dočekuje nas nešto obilnija ponuda kobasica o čijoj pripravi brine Valentino Grubeša.
-Riječ je o kvalitetnim proizvodima bez ikakvih dodataka, a tu je i nezbježni hot dog. Prodaja još uvijek nije na očekivanoj razini, ali se nadamo kako će Bjelovarčani i drugi gosti primijetiti cijenu kobasica u rasponu 14 do 20 kuna, ovisno o težini, dok crno ili bijelo vino stoje osam kuna – priča Grubeša.
Ipak na slijedećoj gastronomskoj postaji dočekuju nas izvjesne novine. Naime, pored uobičajenih jela, ovdje su na repertoaru buncek, ribice, ali i poznati dalmatinski specijalitet, fritule sa čokoladom, jagodom i šumskim voćem.
-Kako fritule u nas nisu uobičajene, za sada smo zadovoljni prodajom po 12 kuna – kaže Slađana Šantalab, dodajući da su cijene na razini ostalih ponuđača.

 Okusi zavičaja

Među ne baš brojnim posjetiteljima zatičemo Matiju Mikacinića koji je nakon četverogodišnjeg izbivanja u inozemstvu ponovo u Bjelovaru.
-Sve mi je novo i vidljive su značajne promjene u odnosu na prethodne godine. Zaželio sam se domaćih kobasica, pa ću se ponovo vratiti okusima staroga kraja – kaže Matija.
Premda se možda ne ubraja u klasičnu gastro ponudu, šarolikim bojama privlači štand našeg najpoznatijeg medičara Božidara Horvata.
-Interesa je sve manje i najviše dolaze stariji ljudi. Kupuju se licitarska srca za bor po pet kuna, a nudimo 20 artikala od kojih najskuplji koštaju jednako toliko kuna – na kraju će Božidar.

Cijene hrane i pića na Adventu

Hot dog 15 kuna
Majburger 35 kuna
Kuhano vino 8 – 10 kuna
Kobasice 14 – 20 kuna
Fritule 12 kuna