Voda iz bjelovarskog vodoopskrbnog sustava već je godinama besprijekorno čista! I to ponajprije zahvaljujući niskim vrijednostima željeza i mangana na samom izvorištu u Delovima. Potvrđuju to dosadašnje svakodnevne analize Službe za zdravstvenu ekologiju županijskog Zavoda za javno zdravstvo koje se provode sukladno godišnjem planu praćenja zdravstvene ispravnosti vode i to, kako pojašnjava dipl. ing. biotehnologije Ljiljana Jarčov, na dva načina.

Dvostruka kontrola

-Prvi se odnosi na kontrolu sirove vode prije prerade, a potom i javnih vodoopskrbnih sustava sustava na određenom broju punktova. Tako se, primjerice, uzorci iz bjelovarskog vodovoda uzimaju na 20 mjesta, što praktički znači kako je ispravnost vode svakodnevno pod našom kontrolom – pojašnjava Lj. Jarčov.

Sustav ispitivanja određen je različitim pravilnicima iz kojih se iščitava kako je kvaliteta vode za ljudsku potrošnju jedan od najvažnijih javnozdravstvenih prioriteta. Tome, po riječima mag. biologije Ane Maturanec dobrim dijelom uz standardne, pridonose i dodatne nenajavljene kontrole u okviru državnog projekta praćenja ispravnosti vode, čime se upotpunjuje slika kakvoće, ali ostaje pitanje sveobuhvatnosti kontrole bunara.

Bunarska voda

-U tom slučaju riječ je o osobnoj odluci vlasnika hoće li donijeti uzorke na ispitivanje, premda svi dosadašnji rezultati pokazuju da i ta voda odgovara propisanim standardima. Istina, bilo je slučajeva „lažnih uzbuna“ zbog probavnih tegoba za koje se sumnjalo da potiču od neispravne vode, da bi se kasnije dokazalo suprotno – dodaje magistra Maturanec.

Kolika je raširenost bunara na našem području, potvrđuju i podaci kako pokrivenost županije vodoopskrbnim sustavom iznosi 70 posto, no mnogi korisnici unatoč tome i dalje nisu priključeni na mrežu, pa neke procjene govore da vodu iz slavina koristi oko 55 posto stanovnika koji se i dalje mogu uzdati u njenu ispravnost. Istodobno, u laboratoriju se osim hrane, mikrobiološki ispituju i propisane vrijednosti otpadnih voda koje jednim dijelom odlaze na pročistač ili u vodotoke, kako bi se utvrdile propisane vrijednosti njihova sadržaja, a u gotovo sličnom tretmanu su i površinske vode.