Ova godina započela je s dvije izvrsne vijesti za kupce, ali i prodavače automobila. Od 1. siječnja prijepis vozila obavlja se na jednom mjestu, u stanici za tehnički pregled, i sve zajedno traje 15-ak minuta. Nema više javnih bilježnika, porezne uprave, odlaska u Finu… Usto, prvu registraciju možete obaviti u bilo kojoj od 159 hrvatskih STP-a, a ne isključivo u onima na registracijskom području vlasnika, a ukinuta je i kaucija od tisuću kuna za izvozne pločice. Druga velika novina je sniženje trošarina zahvaljujući kojemu bi i novi i rabljeni automobili trebali pojeftiniti.

Smanjene trošarine

– Iako je još uvijek prerano govoriti, jer mnogi još uvijek ne znaju za sve novosti, primjećujemo veći interes kupaca. Upita je dosta, tržište je živnulo – govori Vlatka Kotrba Kolak iz daruvarske auto kuće Kotrba. Njihova nova vozila u rangu cijene do 180 tisuća kuna pojeftinila su između tisuću i tri tisuće kuna. Najveći interes vlada za dva modela – potpuno novom modelu Karoq, crossoveru čija dizelska varijanta sa srednjom razinom opreme košta 180 tisuća kuna, te Fabijom koja košta 80 tisuća kuna u benzinskoj varijanti. Kotrba Kolak ističe i kako je interes tržišta, upravo zbog najavljenih nižih trošarina, oslabio tijekom listopada, studenog i prosinca prošle godine, da bi se sada povećao. Što se samih trošarina tiče, najveća novina je da se plaćanje vrijednosnog udjela trošarine ukida za ona vozila čija je vrijednost, uključujući PDV, manja od 150 tisuća kuna, a u tom se segmentu proda dvije trećine novih vozila.

Ekološka komponenta

Usto, u skladu s ekološkim trendovima, nove trošarine više se ne baziraju toliko na vrijednosti vozila, koliko na emisiji CO2 plinova. Naime, do sada je u ukupnom iznosu trošarine CO2 sudjelovao s 53 posto troška, a sada se taj postotak povećava na 68 posto. Pojednostavljeno, prije ste trošarinu plaćali prema omjeru 1:1 – pola za vrijednost vozila, pola za ispušne plinove. Sada će taj omjer biti dva naprema jedan u korist CO2. Postavljena je i nova vrijednosna granica za luksuzna vozila, i to na iznos od 600 tisuća kuna. Za vozila u cjenovnog rangu od 150 do 200 tisuća kuna, vrijednosna komponenta trošarine iznosi dvije tisuće kuna, dok ćete za ona vrijednosti između 200 i 250 tisuća kuna plaćati 4,5 tisuća kuna. No, za vozila skuplja od 600 tisuća kuna, trošarina “skače” na čak 60 tisuća kuna. Sve zajedno, očekuje se da će građanima iz džepova godišnje izbiti čak 350 milijuna kuna manje trošarina, pa tako ispada da su u prosjeku smanjene za trećinu.