Pandemija koronavirusa zahvatila je sve sfere društva i iz temelja promijenila, ili točnije, otkazala gotovo pa sve planove od kojih su mnogi odavno bili zabilježeni u našim kalendarima.

Odnosi se to i na brojne vjerske svečanosti koje su se trebale odvijati u periodu pred nama. Riječ je, dakako, o krštenjima za naše najmlađe, prvim pričestima i krizmama za naše školarce, ali i vjenčanjima za one nešto starije. Što mogu očekivati vjernici koji su se u prethodnom razdoblju pripemali za ove događaje, provjerili smo u Bjelovarsko-križevačkoj biskupiji.

Novi termini

-Sa župnicima su dogovoreni datumi za krizme, ali kako je nastupila ova pandemija, mi se moramo držati uputa koje nam stižu od Nacionalnog stožera civilne zaštite, a isto tako poštivati Odredbe biskupa HBK u vezi sa sprečavanjem širenja bolesti COVID-19. Prema tome, krizme se odgađaju do vremena kad više neće biti opasnosti od zaraze. To će objaviti naš biskup Vjekoslav Huzjak i opet dogovoriti sa župnicima kada i u kojoj će župi biti podjela krizme – otkriva generalni vikar Stjepan Ptiček.

Za svetu Pričest župnici se, nastavlja Ptiček, za taj dan dogovaraju s roditeljima djece prema zajedničkim mogućnostima. Osim toga, do nekih boljih vremena se odgađaju i krštenja i vjenčanja.

Ne slave se sakramenti

-Budući da Odredba biskupa HBK kaže da se ne slave sakramenti u ovo vrijeme pandemije, osim što svećenik bez naroda slavi misu, neka se ne slavi krštenje. Ako bi dijete bilo u životnoj opasnosti, onda neka se krsti pod uvjetima koje za to određuje Crkva – pojašnjava naš sugovornik te pojašnjava kakva je situacija s vjenčanjima.

-Ukoliko zaručnici imaju veliki razlog da ne mogu odgoditi svoje vjenčanje, ono se može slaviti samo uz nazočnost zaručnika i njihovih svjedoka koji moraju držati propisno odstojanje, odnosno ispunjavati sve propisane oblike komunikacije – kaže Ptiček osvrćući se i na zaručničke tečajeve. Tako pojašnjava kako će, kada prođu ove okolnosti koje onemogućavaju zaručničke tečajeve, biti objavljeno kada i gdje će se oni održavati.

-Sada zaručnici za vjenčanje, roditelji i kumovi za krštenje djeteta, kao i krizmanici i njihovi kumovi imaju priliku i vremena osobno dobro o svemu razmisliti i dobro se pripremiti za slavlje ovih sakramenata da ostanu vjerni jedni drugima i Bogu. Svako dobro svim čitateljima želim od srca – zaključuje generalni vikar Stjepan Ptiček.

Foto – ilustracija