Većini školaraca čitanje obveznih lektirnih djela teško pada, pa je za obavljanje tog zadatka neminovno poticanje obitelji i školskih djelatnika. Pokušali smo istražiti ima li onih učenika koji će uz obvezna lektirna djela posuditi još koju knjigu i pročitati je, a da im to nije školska dužnost koju moraju izvršiti. U tome nam je pomogla knjižničarka Osnovne škole Veliko Trojstvo, Vivijana Krmpotić, koja svoj posao obavlja punih 10 godina.

 Poticanje čitanja

-Učenici više ne dolaze u knjižnicu na dežurstva, kao što je to nekada bio slučaj. Danas se cijeli sustav modernizirao pa je tehnologija preuzela te zadatke od ljudi, odnosno djece. No, tokom čitave školske godine provodimo različite projekte s ciljem i svrhom poticanja čitanja, ali i promoviranja nelektirnih djela. Učenici tako pomažu kod lijepljenja polomljenih stranica, brisanja ukoliko je neki dio pošaran, te sudjeluju u izvannastavnoj aktivnosti koja je ove godine nazvana Klub prijatelja knjige. Naglasak je na čitanju, ali i na interesu za nelektirna djela. Primjerice, provodimo projekt Čitanje u lokalnoj zajednici, a imamo i obvezu održati sate knjižničko – informacijskog programa gdje svaki razred tokom godine barem dva sata provede u knjižnici. Upravo završavamo hrvatsko – slovenski projekt pod nazivom Čitanje ne poznaje granice gdje mi čitamo knjigu slovenskog autora, a u Sloveniji djeca čitaju knjigu hrvatskog autora – pojašnjava Krmpotić. Dodala je i kako se knjige čitaju na glas.
Jedna od zanimljivosti u čitanju školaraca, svakako je činjenica da će učenici u razrednoj nastavi radije posuditi u knjižnici i neko nelektirno djelo od svojih nešto starijih kolega u predmetnoj nastavi.

Kraća štiva

-Sanja Pilić i Sanja Polak najpopularnije su autorice među učenicima razredne nastave, a možemo reći kako u svakom razredu ima barem dvoje ili troje učenika koji će uvijek uz obveznu lektiru pročitati još koje štivo. Znači oni jednostavno vole čitati i to se u pravilu ne mijenja tokom cijelog procesa školovanja. Spomenula bih još i kako su djeci uvijek draže kraće knjige s manje stranica. Rijetki su oni učenici koji će se baš zainteresirati za nešto deblje štivo – iskrena je knjižničarka Krmpotić zaključivši kako su Harry Potter i Gregov dnevnik nelektirna djela koja već duže vrijeme obaraju rekorde. Naime, Gregov dnevnik popularan je među djecom iz cijeloga svijeta, a podjednako ga vole dječaci i djevojčice. Naposljetku, Krmpotić je zaključila i kako stripovi nikada ne izlaze iz mode. Već generacijama među omiljenim su nelektirnim djelima koju će djeca rado uzeti i pročitati bez da ih se potiče i nagovara.