BJELOVAR – Konačno je stigao i onaj najljepši dio godine, i za učenike i za radni narod. Vrijeme godišnjih odmora za neke je već počeo, neki grozničavo križaju posljednje datume prije odlaska na zaslužene odmore, no vrijeme godišnjih odmora je i vrijeme u kojem su lopovi i razni slični sumnjivi tipovi najaktivniji. Činjenica je da nikada ne postoji stopostotna sigurnost da upravo vi nećete postati žrtvom krađe i provala, no postoje načini kako tu mogućnost smanjiti i onima koji se planiraju nezakonito okoristiti dodatno otežati posao.

Društvene mreže

-Važno je zaključavati vrata bez obzira koliko dugo ćete biti odsutni iz svoga doma, a nemojte zaboraviti zatvoriti prozore ili balkonska vrata. Ne ostavljajte ključeve stana ili kuće na mjestima dostupnim drugim osobama, već ih ostavite kod susjeda ili druge osobe od povjerenja, koja će provjeravati stan i prazniti poštanski sandučić te tako ostavljati dojam da ste u svom domu – ističu iz policije i dodaju da ponekad i nije mudro hvaliti se, posebno ne preko društvenih mreža, da ćete dulje vrijeme izbivati iz svog doma.

-Ne pričajte svima da odlazite i ne ostavljajte poruke na telefonskim sekretaricama da ste odsutni, a ne spremajte cvijeće s balkona i prozora jer tako dajete poruku da ste odsutni. Novac i druge dragocjenosti ne ostavljajte u posudama na kuhinjskim policama, a posebice u spavaćoj sobi jer lopovi najprije traže upravo na tim mjestima. Zapišite serijske brojeve vrijednih predmeta ili ih fotografirajte kako bi ih kasnije lakše mogli identificirati. Novac i kreditne kartice ne držite zajedno, a pogotovo ne s PIN brojevima. Spremite ljestve i druge predmete koje bi provalnici mogli koristiti, a ne zaboravite uključiti alarmni sustav ukoliko ga posjedujete – naglašavaju iz policije.

Također, iako ponekad izgleda lijepo putem društvenih mreža se pohvaliti da ste na nekom prekrasnom mjestu, taj naizgled bezazleni “check-in” na Facebooku može biti i lijepa pozivnica potencijalnim lopovima.

 Pamtite podatke

-Ako ste provalnika zatekli u stanu, sigurnost Vas i Vaše obitelji je najvažnija, stoga provalnika ne pokušavajte uloviti sami, možda je naoružan, već odmah pozovite policiju na broj 192. Policiji možete pomoći u hvatanju provalnika i na drugi način, odnosno ako dobro zapamtite nekoliko podataka kao što su: osobni opis (spol, starost, visina, odjeća, neki posebni znaci – npr. brada, brkovi, madež, govor, dijalekt), ako se udaljio vozilom, marka, registarski broj, boja, odnosno pravac u kojem je pobjegao. Ako provalnika niste zatekli u domu, također pozovite policiju. Predmete ne spremajte i ne dirajte kako ne biste uništili korisne tragove koji mogu pomoći otkrivanju provalnika – zaključuju iz policije.