Bjelovarsko-bilogorska županija sufinancirat će kamate za kredite poduzetnicima, obrtnicima i poljoprivrednicima namijenjene održavanju likvidnosti, ali i povećati kapitalne investicije prvenstveno u građevinskom sektoru. Dvije su to ključne gospodarske mjere vezane uz smanjenje negativnih gospodarskih posljedica koronavirusa, a predstavljene su u utorak nakon radnog sastanka bjelovarsko-bilogorskog župana Damira Bajsa i predsjednika Gospodarske i Obrtničke komore Bjelovarsko-bilogorske županije Jakova Ćorića i Gorana Grgića.

„U razgovoru s poduzetnicima i bankarskim sektorom zaključili smo da je u ovom trenutku potreban kreditni fond od 300 do 500 milijuna kuna kako bi se prebrodili prvi negativni efekti koronavirusa. Županija je spremna sufinancirati kamate na rate tih kredita, kako bi poduzetnicima kamatna stopa u konačnici bila nula posto. Pohvaljujemo mjere Vlade RH i na ovaj način se na njih nadovezujemo”, istaknuo je župan Bajs. Dodao je i kako Županija neće zaustaviti svoje kapitalne projekte, nego upravo suprotno.

„Mi u ovom trenutku provodimo radove u vrijednosti od 300-tinjak milijuna kuna, a u pripremi su javni natječaji za još toliko. Te natječaje nećemo poništavati, nego ćemo ih ubrzati kako bismo osigurali posao za građevinski sektor i time potaknuli gospodarstvo”, pojasnio je župan Bajs. Najavio je da će sve spomenute odluke biti predložene na sjednici Županijske skupštine koja će se održati sljedećeg tjedna.

Predsjednik županijske Gospodarske komore Jakov Ćorić poručio je da su najteže pogođeni promet i drvoprerađivačka industrija.

„Prvi efekti vidljivi su na izvozu zbog nemogućnosti plasmana robe i izostanka potrošnje uslijed karantene. Pitanje je koliko će ovakvo stanje trajati i kolikog će biti obujma, ali štete su vidljive već sada. Nadam se da kod nas neće biti kao u Italiji gdje je zamrla svaka gospodarska aktivnost jer nama za sada još nekako ide”, poručio je predsjednik Ćorić.

Predsjednik županijskih obrtnika Goran Grgić poručio je da su obrtnici najranjivija skupina koja prva ulazi u krizu, ali i zadnja iz nje izlazi.

„Moramo učiniti sve da obrtnici nastave svoje aktivnosti. Ovdje je ključna najava da će se nastaviti s investicijama jer privatni sektor će sigurno smanjiti investicije”, istaknuo je predsjednik Grgić.