BJELOVAR – Današnju pauzu zaposlenici, služebnici i namještenici županijskog, općinskog i trgovačkog suda u Bjelovaru te županijskog i općinskog državnog odvjetništva u Bjelovaru iskoristili su za mirni prosvjed, kojim žele upozoriti na nepravdu vezanu uz najavljeno povećanje plaća od 1. rujna. Vlada RH najavilo je povećanje plaća za devet posto djelatnicima suda, no problem je nastao jer se to povećanje ne odnosi na sve. Nekima bi plaća tako od jeseni trebala rasti, nekima ne, a zaposlenici hrvatskih sudova smatraju da to nije pravedno i korektno. Kako bi pokazali svoje nezadovoljstvo, izašli su pred sud i istaknuli zahtjev – ili veća plaća svima, ili nikome!

-Dio kolega je degradiran i nisu im povećane plaće. Vlada je donijela odluku kojom otprilike dvije trećine zaposlenih na nivou Hrvatske dobiva povećanje, a preostala trećina ne. Povećanje plaća se ne odnosi na radna mjesta kao što su informatičari, računovodstveni djelatnici, arhivari, ovršitelji, referenti, domari, vozači i čistačice. Oni nisu ušli u skupinu kojoj bi plaća trebala biti povećana, a to nije ni pošteno ni korektno – istaknula je sindikalna povjerenica Općinskog suda u Bjelovaru Aleksandra Knežević, koja ističe da ovo još nije štrajk, već samo mirni prosvjed za vrijeme pauze.

-Ovom odlukom razdvojena je masa ljudi, a s našim zahtjevom solidarizirali su se svi koji rade na sudu. I oni namještenici i službenici kojima je namijenjeno povećanje, ali i suci jer svi smatramo da ovo nije pravedno i korektno. Plaće nam nisu povećavane godinama, koeficijenti su isti od početka 90-ih i nećemo odustati od svojih zahtjeva – zaključila je Knežević.