Piše: Vedran Cindrić

BJELOVAR – U organizaciji Nezavisne udruge ugostitelja BBŽ-a, bjelovarski ugostitelji su danas zatvorili svoje lokale u 3 do 12, na sat vremena i priključili se nacionalnoj akciji upozorenja na položaj ukupne djelatnosti koja je na rubu opstanka od izbijanja pandemije.

-Ovim prosvjedom moramo upozoriti Vladu RH da se ugostiteljstvo ne događa samo na Jadranu te alarmirati na tešku situaciju na kontinentu koji je i do sada imao velike probleme. Te probleme su prve prepoznale banke te su nas i naše djelatnike stavile na crnu listu. No, unatoč svemu uspjeli smo zadržati naše radnike da ostanu u domovini i našem lijepom gradu, a napominjem da se radi o mladim ljudima od 20 do 30 godina koji više nisu u mogućnosti podići kredit – kazao je Srećko Koljić, predsjednik Nezavisne udruge ugostitelja BBŽ-a te nastavio.

Smanjite PDV

-Jedan od velikih problema je pad prihoda. Primjerice, prosječan račun u restoranima u Bjelovaru iznosi 51 kunu, dok u kafićima tek 20. Stoga, naši zahtjevi prema vladi su vrlo jasni. Smanjenje PDV-a na kavu, pivo, vino i sokove na 10 posto te potpore kroz kredite za prijeko potrebnu likvidnost, ali i za buduće investicije. Ovi zahtjevi usmjereni su isključivo na opstanak poslovanja i zadržavanja radnih mjesta jer nas skorim zatvaranjem ljetnih terasa i novim ograničavanjima očekuje neminovni pad prihoda, ali i neizbježna otpuštanja – naglasio je Koljić.

Srećko Koljić predsjednik Nezavisne udruge ugostitelja BBŽ-a

Dodaje da je u Hrvatskoj najveća stopa PDV-a u okruženju te da su sve zemlje smanjile porez poput Turske jedan posto, Austrije šest posto, Slovenije devet i pol dok je Hrvatska na 25.

-Samo na bjelovarskom korzu radi 150 konobara i kuhara. To su mladi ljudi pred kojima je tek pravi život, a banke su im zatvorile vrata – istaknuo je još jednom Koljić.