Sedamdeset godina braka zaista nije mala stvar, a upravo toliko su nedavno proslavili Štefica i Slavko Žabić. U obiteljskom okruženju, u njihovom domu, Žabići su sa svojim najbližima obilježili taj rijedak i vrijedan jubilej.

-To su nas naše unuke i kćer ugodno iznenadile, kaže Štefica.

Štefica i Slavko su inače iz Kapelice kraj Garešnice i znaju se od malih nogu. Znali su se još kao djeca. Pet kuća su bili jedan od drugoga daleko. U Kapelici je Slavku Štefica i zapela za oko. Zajedno su pohodili zabave i čijane koje su se održavala svake subote.

-Plesalo se i bilo je veselo. Nije bilo pića. Nas pet parova, koji smo se tako družili se 1950. i oženilo, kaže Štefica.

Jedva punoljetni

Kada su 1950. oženili Štefica je imala 18, a Slavko 20 godina. Ubrzo nakon svadbe Slavko je otišao na odsluženje trogodišnjeg vojnog roka u Makedoniju. 1964. preselili su se u Garešnicu, kupili gradilište i počeli graditi obiteljsku kuću.

– Slavko je u večernjoj školi završio za trgovca, a Štefica je bila domaćica. Kada su se preselili u Garešnicu u obiteljskoj kući otvorili su ribarnicu.

-Tu sam zajedno sa Slavkom dugi niz godina prodavala ribu iz obližnjih ribnjaka. Nakupila sam nešto staža i ostvarila pravo na malu mirovinu. Mala je, ali svaki mjesec imam svoju kunu, kaže baka Štefica.

Inače, Šteficu i Slavka život nije mazio. No, oni su cijeli život vrijedno radili. Osim prodaje ribe, obrađivali su i zemlju i tako sve što imaju stekli vlastitim rukama. Podigli su i dvoje djece. Na žalost, sin im je tragično poginuo u prometnoj nesreći kada je imao 21 godinu. Utjehu su našli u radu i unukama koje im je podarila kćer, koja danas živi u Zagrebu. Uz unuke, Štefica i Savko, imaju danas i dva praunuka.

Kada slavljenike upitate u čemu je tajna tako dugog braka, Štefica odmah odgovara da je nema.

-Nema tu tajne. Važno je razumijevanje i treba imati strpljenja, a nekad i prijeći preko nekih stvari. Od početka smo puno radili. Nismo imali ni vremena se rastajati, a onda je bila i velika sramota se rastati. Kao i u svakom braku bilo je i svađa. Znali smo se i porječkati, no nikada nismo ni pomišljali na rastavu, kaže Štefica koja će ove godine napuniti 88 godina.
Slavko će ove godine napuniti 90 godina. Još je uvijek vitalan i svakog dana ode u trgovinu po namirnice ili što već treba njegovoj Štefici za kuću i kuhanje. Lovac je već duže od 50 godina, pa još uvijek zna otići do lovačkog doma svog LD „Srnjak“ na druženje i koju „čašicu“ lovačkih priča.

O njegovom oštrom oku i sigurnoj ruci, najrječitije govore trofeji na zidu dnevnog boravka obiteljskog doma.
Štefica i Slavko imaju i nešto vrta i mali voćnjak u kojem rado provode vrijeme. Još uvijek su aktivni i rade, koliko im to godine dozvoljavaju. Glavno da je zdravlja, kažu. Malo rade po kući, malo po vrtu, a život juri…