Broj stanova koji se nudi na prodaju putem najpoznatijeg hrvatskog internetskog oglasnika njuskalo.hr raste iz mjeseca u mjesec, dok prosječna oglašena cijena “kvadrata” pada, vidljivo je iz analize Bjelovarca temeljene na praćenju oglasa tijekom posljednja tri mjeseca. Naime, ovoga petka (6. veljače) na prodaju je ponuđeno čak 37 stanova u najužoj gradskoj jezgri, sedam više nego što je u ponudi bilo u prosincu prošle godine. Podsjetimo, pod najužom gradskom jezgrom podrazumijevamo prostor omeđen Ulicom Matice hrvatske, željezničkim kolodvorom i Jelačićevom, Šetalištem dr. Ivše Lebovića i Trgom Stjepana Radića, odnosno Hrvatskih branitelja. Osim povećanog broja ponuđenih nekretnina, rasla je i prosječna veličina stana, i to sa 50-ak na prosječnih 62 kvadrata.

Ista zgrada, drukčije cijene

Raspon cijena ostao je raznolik i kreće se od minimalnih 431 euro po kvadratu za stan veličine 81 kvadrat za starogradnju u kući na raskrižju između Šetališta dr. Ivše Lebovića i Jelačićeve. Najskuplji je pak stan onaj u Ulici Matice hrvatske u staroj zgradi u blizini gradskog bazena. Prodavatelj za stan veličine 38 kvadrata na prvome katu traži vrtoglavih 42 tisuće eura, iako se za isti iznos u istoj zgradi može dobiti stan veličine 53,62 kvadrata. Prosječna se pak prosječne cijene kvadrata tiče, ona je iznosila 830 eura po kvadratu, što je neznatno niže nego u prosincu, no valja napomenuti kako je u najvećem broju slučajeva riječ o stanovima koje bi trebalo obnoviti. Jednako tako, prije krize bilo je nemoguće pronaći stan u najužoj gradskoj jezgri ispod tisuću eura po kvadratu, bez obzira što je riječ o starogradnji.

Iako su cijene nekretnina u Bjelovaru nedvojbeno pale, tržište je i dalje mrtvo – gotovo svi stanovi čija je prodaja oglašena u prosincu, još uvijek su u oglasniku što je prava noćna mora za prodavatelje, ali i tvrtke koje se bave posredništvom u prodaji nekretnina.