HDZ-ova B-lista za Županijsku skupštinu, ona koja se biračima treba podvaliti kao nezavisna lista gradonačelnika i načelnika na čelu s Darijem Hrebakom, najvjernijom HDZ-ovom rukom u Hrvatskom saboru, doživjela je krah.

King maker

Potkraj prošle godine, podsjetimo, Hrebak je preko portala koji se financiraju gradskim novcem predstavio listu „jakih nezavisnih igrača” poput Fredija Palija, načelnika Općine Velika Pisanica i Danijela Kovačeca, načelnika Kapele te Dinka Piraka, čazmanskog gradonačelnika.

Ta će lista jakih nezavisnih igrača, progovarao je Hrebak iz novinarskih pera, biti treća po snazi i odlučiti tko će voditi Bjelovarsko-bilogorsku županiju u idućem mandatu. Hrebak se tako ponovno stavio u svoju virtualnu ulogu king makera, baš kao što je prije parlamentarnih izbora najavljivao da će upravo on, odnosno HSLS, prekrajati državnu politiku jer će ta opcija dobiti 10 posto glasova.

Prozreli ga

Bilo je to, blago rečeno, pretjerivanje. HSLS je, istinabog, dobio dva saborska mandata i nekoliko mjesta državnih tajnika, ali ne kao king-maker, nego kao HDZ-ov prirepak na čiju ruku se uvijek može računati.

„Jaki nezavisni igrači” poput Piraka, Palija i Kovačeca, prozreli su Hrebakove namjere u trenutku kada im je rekao da je on ipak predsjednik jedne nacionalne parlamentarne stranke i da bi to trebala biti lista HSLS-a s nezavisnim kandidatima. Nezavisnim igračima nije se svidjela ideja da i oni automatizmom postanu prirepci HDZ-a pa su Hrebaku zahvalili na suradnji. Da su pristali, sada je vidljivo, njihova imena indirektno bi se vezala uz HDZ, jer HDZ-u bliski mediji u svakoj prilici Marka Marušića ne predstavljaju samo kao kandidata HDZ-a, nego kao zajedničkog kandidata HDZ-a i HSLS-a.

Nemaju infrastrukture

Nezavisna lista, dodatno, pomogla bi HSLS-u, stranci čiji je rejting prepolovljen otkako je kormilo preuzeo Hrebak, da održi iluziju postojanja u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Županijski predsjednik te stranke je, podsjetimo, bjelovarski dogradonačelnik Igor Brajdić, poznat po majburgeru, napeljavanju kućica po korzu i Bjelovarskom doručku, ali potpuno nepoznat jugoistočno od Bjelovacke. Kako rijetkim HSLS-ovcima, tako i ostatku puka. Usto, kada bi ga netko zatražio da nabroji pet HSLS-ovaca izvan Bjelovara, teško da bi u tomu uspio.

HSLS naprosto nema infrastrukturu i zato bi im povezivanjem s „jakim nezavisnim igračima” sjekira pala u med, no liberali su pri tomu zaboravili da ti načelnici nisu dovoljno naivni da ih se preko HSLS-a ugura HDZ-u u krilo.

Foto: arhiva/Dario Hrebak, drugi na listi HDZ-a za II. izbornu jedinicu, vjernost HDZ-u pokazao i kada je u Hrvatskom saboru odustao od glasanja za oslobađanje plaćanja članarine HGK