BJELOVAR – Općinsko državno odvjetništvo u Bjelovaru podignulo je optužnicu protiv Alena M., 46-godišnjeg Bjelovarčanina, kojeg se tereti da je počinio kazneno djelo pronevjere. On je, prema optužnici, u razdoblju od siječnja 2016. do siječnja 2017. godine, kao terenski komercijalist za regiju sjeverozapadna Hrvatska tvrtke iz Zagreba, u okviru kojeg je bio odgovoran za prodaju robe i asortimana društva, voditi brigu o naplati i redovito ažurirati vlastiti revers, kao što je bio i dužan robu preuzetu iz poslovnog asortimana poslodavca ili prodati ili u slučaju da je ne proda ukloniti sa svog stanja reversa i vratiti poslodavcu te ostale poslove.

Prema optužnici, on tu zadaću ne samo da je propustio činiti, već je u inkriminiranom razdoblju, u namjeri stjecanja znatne materijalne dobiti, iako dužan na žiro račun trgovačkog društva za koje je radio položiti novac primljeni od prodaje proizvoda to nije činio, već je dio primljenog novca od prodaje u ukupnom iznosu od 65 tisuća kuna zadržao za sebe. Zatim ga se tereti da je izrađivao fakture na kojima bi neistinito prikazivao da je te proizvode prodao različitim kupcima, iako je znao da to nije točno, nakon čega je vršio storniranja tako neistinito izrađenih faktura. Tereti ga se i da je u razdoblju od 20. siječnja do 25. studenog 2016. preuzeo veliki broj proizvoda koje je trebao utrošiti za prezentaciju kupcima, no to nije učinio. Dio preuzetih proizvoda 46-godišnjak je prodao za ukupan iznos od 44 tisuće kuna, koji novac je zadržao za sebe.

Kako bi prikrio prodaju, izradio je 19 međuskladišnica i na njima potpisao, bez njegovog znanja i odobrenja, sebi nadređenog voditelja prodaje divizije trgovačkog društva, da bi zatim tako sačinjene međuskladišnice dostavio u trgovačko društvo za koje je radio. Kako bi proizvode koje je prodao, a novac zadržao za sebe, uklonio sa svog stanja reversa, temeljem tako sačinjenih međuskladišnica, zaposlenica društva je, ne sumnjajući u vjerodostojnost međuskladišnica, razdužila navedene proizvode sa stanja reversa 46-godišnjaka i knjižila kao robu utrošenu za prezentacijske svrhe na trošak trgovačkog društva, čime si je 46-godišnji Bjelovarčanin pribavio nepripadnu materijalnu dobit u iznosu od 109 tisuća kuna.

Kako je, prema optužnici, protupravno prisvojio tuđu pokretnu stvar koja mu je povjerena na radu, a vrijednost pronevjerena stari je velika, a izradio je i lažnu ispravu i uporabio je kao pravu, 46-godišnjaka se uz pronevjeru, tereti i za kazneno djelo krivotvorenja isprave. Iznoseći svoju obranu pred državnim odvjetništvom, 46-godišnjak je priznao počinjenje oba kaznena djela koja su mu stavljena na teret, a naveo je da nije siguran u visinu nastale štete za tvrtku za koju je radio, odnosno u iznos pribavljene imovinsko-pravne koristi. Pojasnio je da je imao “svog” kupca koji mu je prodavao artikle oštećenika i to kako na njega kao fizičku osobu tako i na tvrtku kojoj je taj kupac bio direktor, ali mu je taj kupac ostao dužan i nije mu platio prodane artikle. To je priznao direktoru te je rekao da će vratiti dug, međutim kako je dobio odmah otkaz ugovora o radu nije do danas vratio taj iznos.

Također je priznao da je jedan dio artikala oštećnika zadržao za sebe, ali nije se mogao izjasniti o kojoj vrijednosti robe se radi. Nije poricao niti činjenicu da je, kako bi prikrio manjak robe prije provjere reversa prepisao prodanu robu na svoje zaduženje.