Srednja škola “August Šenoa” iz Garešnice ovog je mjeseca obilježila Dan škole i tom prigodom drugu godinu zaredom održala Dan otvorenih vrata. Škola je to u kojoj učenici mogu upisati čak osam različitih smjerova, a to su opća gimnazija, turističko – hotelijerski komercijalist, konobar, kuhar, instalater grijanja i klimatizacije, frizer, prodavač te stolar. Danom otvorenih dana, koji je prvenstveno namijenjen osmim razredima osnovnih škola, htjeli su približiti način rada i prikazati uspjehe koje škola postiže te prezentirati školske programe i zanimanja. Ravnateljica škole Ivanka Opalički je iznimno ponosna na svoje učenike koji su sa svojim mentorima pripremali predavanja i projekte.

– Na ovaj način imamo priliku prezentirati sve što radimo tijekom cijele godina, a radimo jako puno. Osnovni cilj je orijentacija osmih razreda, ali drago nam je da u posjet dođe bilo tko koga zanima naš rad te napredak i uspjeh naših učenika – kazala je Opalički.

Zanimljive teme

Da su puni raznovrsnih ideja pokazali su garešnički gimnazijalci koji su, između ostalog, prikazali kako oni vide renesansu. Modne kreacije koje su bile popularne u 14. stoljeću modernizirali su i prilagodili ih aktualnim prilikama. Tu se ponajviše iskazala mlada Martina Muhvić, učenica 2. razreda Gimnazije, koja je ovo vidjela kao priliku da do izražaja dođe njena kreativnost.

– Kada smo razmišljali o temama, odmah sam se ovoga sjetila te sam, uz upute mentorica Milke Prodanić i Irene Breković, osmislila modni dizajn renesanse u 21. stoljeću – objašnjava Martina kojoj je u planu nastaviti školovanje na Tekstilno – tehnološkom fakultetu. Osim moderniziranja stare umjetnosti, dvije učenice s konobarskoga smjera su se, na inicijativu knjižničarke Margarete Miloš, dosjetile kako napraviti umjetnost od koktela. Prezentirale su koktele koje su napravile inspirirane Šenoinim Zlatarevim zlatom i na taj način privukle pažnju svih posjetitelja.

Brojni uspjesi

Tijekom godina škola je postigla zavidne rezultate na međužupanijskim i državnim natjecanjima pa se tako mogu pohvaliti s izvrsnim mjestima na držvanom natjecanju iz povijesti i biologije, ali i na natjecanjima za struku gdje su učenice frizerskoga smjera i učenici stolarskoga uspješno odradila svako natjecanje. Posebno su ponosni na rezultate državnog natjecanja i smotre radova učenika u obrazovnom podsektoru prerada i obrada drva, održanom u Varaždinu 27. i 28. travnja ove godine gdje su sudjelovali Ivan Bačeković u natjecateljskom dijelu i Dominik Mahaček na Smotri učeničkih radova koja nije imala natjecateljski karakter. Njihovi radovi, svemirska stolica i klecao, također su bili izloženi tijekom Dana otvorenih vrata. U školi učenici imaju adekvatno i moderno opremljene prostore za sve smjerove, a naročito za stolare i frizere. Za sve buduće učenike škole na raspolaganju je knjižnica s 7002 knjiga i prostorom za rad. Za njih će se posebno pobrinuti knjižničarka Margareta koja u svakom od učenika vidi potencijal.

-Od kada sam ovdje, a to je već deset godina, pokušavam opus knjižnice proširiti. Ovdje mogu pronaći sve, od stručne literature pa do knjiga za slobodno vrijeme, a najviše me iznenade kada traže lektire na engleskom i njemačkom jeziku – kaže knjižničarka.