Na koji način će i hoće li uopće Gradska uprava uspjeti dogurati do kraja projekt jednosmjenske nastave u svim osnovnim školama, potpuna je nepoznanica čak i pola godine nakon što se formirala nova gradska vlast. Podsjetimo, prethodni vlastodršci, gradonačelnik Antun Korušec i njegova zamjenica za društvene djelatnice Lidija Novosel, zalagali su se za izgradnju nove škole u sjevernom dijelu grada. Projekt se trebao realizirati u sklopu javno-privatnog partnerstva, pri čemu država financira 55 posto troškova, dok se ostatak “dijeli” između Županije i Grada.

 Gradonačelniku preskupo

No, iako je projekt poprilično daleko “dogurao”, barem što se dokumentacije i dosadašnjih ulaganja tiče, novi gradonačelnik na njega ne gleda blagonaklono.

– Izgradnja VI. osnovne škole košta 30 milijuna kuna, a tog novca nema. Umjesto toga, planiramo izgraditi novu školsku zgradu u Ždralovima, i to uz pomoć EU fondova – kazao je na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća, odgovarajući na pitanje vijećnice Sabine Oltre. Na taj način, nastavio je gradonačelnik, riješio bi se i problem školaraca koji žive u Prespi i ostalim južnim prigradskim naseljima, a koji su raspoređeni u škole u sâmom gradu. Bojanu Hribljan, SDP-ovu zamjenicu župana za društvene djelatnosti, čudi nagla promjena strategije Grada Bjelovara. Ona ističe kako se iz EU fondova ne mogu graditi nove škole pa je javno-privatno partnerstvo jedini mogući način da se dio novca povuče iz nekih drugih izvora.

– Mi imamo uvjeravanja aktualne ministrice obrazovanja da će se s javno-privatnim partnerstvom nastaviti, a uskoro, nadam se, imat ćemo i konkretnije informacije – govori Hribljan dodajući da joj je logičnije da, ako se već planira nadogradnja postojeće škole, to bude IV. osnovna škola, a ne područna škola u Ždralovima.

– Sjeverni dio grada gušće je naseljen i to je dio grada u koji ljudi dolaze, što je vidljivo iz svih statistika. Usto, vjerujem da bi novac mogao biti bolje iskorišten na način da se obnovi područna škola u Cigleni koja je u vrlo lošem stanju – predlaže Hribljan.