U izglasanom državnom proračunu za političke je stranke osigurano više od 70 milijuna kuna i nisu osjetile škare koje režu troškove, no novac im daju i županije. Konkretno, Bjelovarsko – bilogorska Županijska skupština je donijela odluku prema kojoj će za 41 vijećnika u ovoj godini političkim strankama i nezavisnim vijećnicima isplatiti 220 tisuća kuna. Činjenica da su dio skupštine daje im pravo na isplatu kojom financiraju svoj rad.

                                                         Zakon nalaže isplatu

-Postoji Zakon o financiranju političkih aktivnosti i izborne promičbe prema kojem su i županije dužne isplaćivati određene iznose temeljem zastupljenosti u skupštini. Ne postoji neki određeni iznos koji treba isplatiti već o tome županije odlučuju same. Iznos koji se isplaćuje je isti zadnjih nekoliko godina i držim da je s obzirom na financijske mogućnosti županije realan- kaže Anita Pavičić – Nekić, županijska pročelnica za financije.

Od tih 220 tisuća kuna najviše ide HDZ-u koji ima 12 vijećnika i za to dobiva 64 tisuće kuna, dok SDP za svojih 8 vijećnika gdišnje inkasira 43 tisuće kuna. Potom slijede HSS koji za pet vijećnika dobije 26 tisuća kuna, HSLS za četiri vijećnika uzme 21 tisuću kuna, HSU i HNS po 16 tisuća za po tri vijećnika. Nakon njih slijedi velika skupina stranaka sa po jednim vijećnikom u kojoj su BUZ, HSP AS, SU, HDSS, te nezavisni Željko Paun i Željko Sinković koji dobiju po 5300 kuna. Iako je u međuvremenu bilo izlazaka nekih vijećnika iz stranaka gleda se stanje na konstituranju Županijske skupštine nakon izbora 2013. godine, pa tako novac dobivaju i stranke koje više nemaju vijećnika kao što je primjericeHSP AS.

-U odnosu na druge županije naša je pri dnu po tim iznosima i primjerice u Zagrebačkoj ili Koprivničko – križevačkoj se isplaćuju milijunski iznosi. Konkretno taj se novac koristi za promičbu kada su izbori, za organiziranje konvencija i plaćanje autobusa za odlazak u druge županije i slične stranačke aktivnosti. Nama kao županijskoj organizaciji ostaje sedamdeset posto iznosa, dok trideset posto dajemo u središnjicu stranke. Za stranku je to u svakom slučaj značajan prihod – kaže Vedran Babić, predsjednik bjelovarsko – bilogorskog SDP – a.

                                                              Bez izvješća nema novaca

Novac se strankama i nezavisnim vijećnicima isplaćuje kvartalno, a oni su dužni voditi knjige i pravdati svaku potrošenu kunu

-Županija ima pravo uvida u račune svih stranaka kojima je isplatila novac, ali to uglavnom radi Državno izborno povjerenstvo kojem stranke podnose izvješća. Ukoliko nema izvješća nema niti isplate novca. Imali smo takav slučaj prošle godine kada izvješće nije podnijela jedna stranka koja je u našoj Županijskoj skupštini i dok to ne učini neće biti novih isplata – napominje pročelnica Pavičić -Nekić.

Kada se sve stavi na papir, u četiri godine mandata strankama koje čine ovaj saziv Županijske skupštine ukupno će biti isplaćeno 900 tisuća kuna. Jesu li ga svojim radom zaslužile pokazati će birači na idućim lokalnim izborima za oko godinu dana.

                                                            Vijećnice vrijede više od vijećnika

Prema odluci Županije svaki vijećnik koji sjedi u Županijskoj skupštini godišnje vrijedi 5300 kuna, a ako je riječ o podzastupljenom spolu, odnosno ženama, onda se isplaćuje 5800 kuna. Bjelovarsko – bilogorska županijska skupština se ne može pohvaliti velikim udjelom žena jer ima samo šest vijećnica i 36 vijećnika. Dvije vijećnice ima SDP, a po jednu HDZ,HSU, HNS i HDSS. Jako daleko od proklamiranih i traženih 40 posto žena na izbornim listama i posljedično u tijelima vlasti na svim razinama.