Iako su od službenog otvorenja Info punkta Blatnice i Poučne staze Lokvanjić prošlo tek dva mjeseca, poučno-ekološka turistička destinacija na pola puta između Bjelovara i Čazme prema svemu sudeći već sada je u punom pogonu. Ovih dana imali su i prve inozemne posjetitelje. U ljepotama netaknute prirode i brojnim zaštićenim i rijetkim ptičjim i inim životinjskim vrstama uživali su Jay i Barbara Salzman, bračni par iz američkog San Francisca, članovi tamošnjeg društva ljubitelja ptica. Društvo su im na obilasku pravili Darko Podravec iz Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode i Krešimir Mikulić iz udruge za zaštitu prirode Biom.

Bračni par Salzman Blatnicu je posjetio na preporuku više zagrebačkih ornitologa. Dan ranije, naime, obišli su Maksimir u sklopu posjeta Zagreba, koji je sve vidljivi na turističkoj karti svijeta. Spomenka Mlinarić, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Bjelovarsko-bilogorske županije upoznala ih je s upravo obnovljenom upravnom zgradom, opremljenom za školske ekskurzije. Bilo im je interesantno da je sve troškove vezane za zaštitu prirode podmirila Svjetska banka, te da zgrada i promatračnice izgleda puno bolje od većine objekata koje su posjetili na ovakvim lokacijama.

Ćubasti gnjurci na meti fotoobjektiva

Nakon konzultacija omanje društvance krenulo je na trosatnu laganu šetnju u dužini. Obilazak je bio vrlo studiozan, a Amerikanci su uživali u prijepodnevnom suncu i vrstama ptica koje u pravilu ne susreću na svom kontinentu. Svaku vrstu u tršćacima, obalama, vodi i u zraku proučili bi prvo dalekozorima i Biomovim snažnim teleskopom, fotografirali ih teleobjektivom, a nakon toga pomoću knjižica „ključeva“ za prepoznavanje vrsta pokušali prepoznati konkretnu vrstu ili podvrste. Mikulićevo iskustvo tu se pokazalo presudnim. Sa zanimanjem su promatrali brojne velike bijele čaplje, male bijele čaplje, žute čaplje, sive čaplje, zatim čaplju dangubu, čigre, lastavice, bijele rode, orlove štekavce, eje močvarice, crne lunje, divlje patke, glavate patke, liske, ćubaste gnjurce i druge ptice. Potrudili su se i osluškivali, kukavice su im bile simpatične.
– Nisu uspijevali promotriti skrovite pjevice poput crnokape grmuše, sjenice mošnjarke ili slavuja, pa smo im slavuja pokazali na kovanici od jedne kune. Nisu mogli vjerovati da na kovanicama imamo i tunu i mrkog medvjeda. Pitali su jesmo li kada vidjeli medvjeda, pa se razgovor preusmjerio na dabrove i vidre koji na ribnjacima ostavljaju uočljive tragove – prepričava Podravec. Dodaje kako su se na kraju šetnje popeli na jednu od osmatračnica i promatrali zeleno-plavi krajolik načičkan crvenokljunim labudovima. Imali su kaže čak i grandiozan prelet jednog para na nekoliko metara od prozora.

– Bili su vrlo zadovoljni obilaskom, rado su se više puta fotografirali upravo radi doprinosa promociji ove lokacije, te da će naravno prenijeti vlastita iskustva svojim kolegama – govori Podravec. Poučnu stazu Lokvanjić posjetio je i čazmanski dječji eko-vrtić Pčelica, a prošetali su se njome i brojni sudionici znanstvenog skupa o Đuri Šurmini u organiziciji Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu.