Proljetni međunarodni bjelovarski sajam ove godine održava se 21. put, a svoja vrata otvorit će u petak, 6. i trajat će do nedjelje 8. travnja. Jedna od najvećih sajamskih manifestacija u Hrvatskoj, tradicionalno će se održati na sajamskom prostoru u Gudovcu na kojem se za vrijeme održavanja sajma očekuju desetine tisuća posjetitelja. Direktor Bjelovarskom sajma, Davorin Posavac izjavio je da je sve spremno za ovu veliku manifestaciju te je pozvao sve građane da posjete jednu od poznatijih sajamskih manifestacija u regiji.

-Proljetni sajam je dobro poznat široj javnosti i mi, kao i izlagači spremni i s velikim nestrpljenjem očekujemo petak i otvorenje – kaže nam direktor Sajma, Davorin Posavac. Dodaje da su ove godine uveli promjene koje će biti na zadovoljstvo svih posjetitelja.

-Mi uvijek pratimo nove trendove i tako u dogovoru s našim izlagačima svake godine unapređujemo određene sektore kako bi svi bili još zadovoljniji. Upravo smo tako na izložbenim prostorima napravili promjene na zadovoljstvo naših izlagača tako da će ove godine sve tematski biti još bolje izraženo – pojašnjava nam Posavac. Naglašava da je ovaj sajam ponajviše poznat po poljoprivrednoj mehanizaciji stoga su sve traktore i ostale poljoprivredne strojeve grupirali na jednom sektoru tako da posjetitelji taj dio ponude mogu vidjeti na jednom mjestu s čime će si uštedjeti na vremenu. Također, kaže Posavac, ove godine su i posebno uređene izložbene površine čiji je kapacitet povećan.

-Ove godine imamo 500 izlagača iz deset stranih zemalja stoga će ovogodišnji Proljetni sajam biti veći i bogatiji nego prošle godine. Naša izložbena površina iznosi čak 155 tisuća kvadratnih metara od čega će 19 tisuća biti zaokupljeno eksponatima. Također, mnoge stvari će biti po prvi puta izložene tako da vjerujem da će naši posjetitelji biti iznimno zadovolji – priča nam Posavac. Inače, ovogodišnji Proljetni sajam neće biti isključivo posvećen samo poljoprivrednicima već će se na njemu moći pronaći i eksponati zanimljivi ljudima koji na primjer uživaju u uređenju svojih okućnica ili vikendica. Stoga, bit će izložen i veliki broj sjemenske robe kao i sredstava za zaštitu biljaka.

-Ljudi koji se bave uređenjem svojih okućnica moći će naći puno toga za sebe. Imat ćemo i vrsta cvijeća i puzavaca koji do sada nisu prezentirani široj javnosti. Budući da je Proljetni sajam i mjesto obiteljskog okupljanja, osmislili smo i brojne aktivnosti za djecu tako da i njima bude zanimljivo – kaže nam Posavac. Inače, pokretanje ‘Drvnog svijeta’ prije tri godine pokazalo se vrlo uspješnim jer se broj izlagača u toj kategoriji neprestano povećava kao i prodaja opreme i strojeva za šumarstvo i obradu drveta.

-U našoj županiji nalazi se jedna od najvećih Uprava za šume. Također, imamo i veliki broj drvoprerađivača i pilana tako da je ‘Drvni svijet’ postao neizostavni dio Proljetnog sajma koji ćemo ove godine dignuti na još viši nivo. Moram reći da ćemo u sklopu Drvnog svijeta imati i okrugli stol na temu Europskih fondova gdje ćemo obraditi određene zanimljive teme – otkriva nam Posavac. Dodaje da će brojne motorne pile i svi drugi strojevi u drvnom svijetu biti također tematski prikazani. Na Sajmu će biti organizirana i brojna specijalizirana predavanja na kojima će svi moći prisustvovati, a točan raspored predavanja, kaže Posavac, može se pronaći na internetskim stranicama Bjelovarskog sajma. Što će tiče broja posjetitelja, organizatori očekuje desetke tisuća svakoga dana, ali vrijeme će biti bitan čimbenik u tom segmetnu.

-Sve je jasno, ako će biti lijepo vrijeme, bit će više posjetitelja, ako će biti lošije, bit će manje. To je nešto na što nitko ne može utjecati, ali budimo optimistični i nadajmo se suncu. No, ono na što možemo utjecati je organizacija prijevoza i dovoljan broj parkirnih mjesta, a u tom segmentu smo sve besprijekorno organizirali – kaže nam Posavac i nastavlja.

-I ove godine smo uveli autobusne linije koje će biti besplatne, a koje će kretati svakih sat vremena tako da ne moraju nužno svi doći automobilom. Osigurali smo veliki broj parkirnih mjesta tako da će svatko pronaći mjesto za svoje vozilo. Također, surađujemo i s policijom koja će korigirati promet tako da se ne rade velike gužve ili zastoji – naglašava Posavac. Što se tiče cijena ulaznica, one će ostati iste kao i svih prijašnjih godina. Tako da će odrasli plaćati 25 kuna, organizirane grupe, invalidi i djeca od 7 do 15 godina će plaćati 20 kuna, a za predškolsku djecu ulaz će biti besplatan.

-Proljenti sajam je velika i značajna manifestacija za Bjelovar i čitavu županiju. Tada cijeli grad i regija živnu. Ugostitelji su tih dana također prezadovoljni, a broj noćenja se za ogroman postotak poveća tako da je to i velika stvar za naš regionalni turizam – pojašnjava Posavac. Inače, koliko je ovo značajna manifestacija dokaz je i činjenica da je pokrovitelj ovogodišnjeg Proljetnog sajma predsjednica države Kolinda Grabar Kitarović, a svoj dolazak je najavio i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

-Otvorenje 21. Proljetnog sajma je zakazano za petak, 6. travnja u 10 sati i pozivam sve građane da dođu na Sajamski prostor u Gudovac i provedu ugodan vikend s nama – poručio je direktor Bjelovarskog sajma Davorin Posavac. (vec)