Na srednjem dijelu tržnice u Bjelovaru  smjestila se Janja Tereza Barnjak gdje, jedina na bjelovarskom placu, prodaje šampinjone i šparoge koje uzgaja na svom OPG-u u Markovačkom Lugu. Posebnu pozornost kupaca ovih dana plijene upravo šparoge, koje su sve češća namirnica i na našim stolovima. Janja Teraza nam je detaljno objasnila cijeli proces sadnje ove biljke, koja je na hrvatskom priobalju samonikla i bere se već u ožujku.

 Otporna biljka

– Sadi se u rano proljeće, a na jesen se utrapi i tako čeka iduću godinu kada se rade prave gredice. Saditi se treba malo dublje i rjeđe, a nakon toga je potrebno čekati tri godine za prvu berbu – objašnjava Janja. Jednom zasađeno sjeme, kaže, davat će plod osam do deset godina, a jedna biljka tijekom berbe od trećeg do kraja šestog mjeseca može dati 12 do 15 izbojaka. Šparoga voli topla podneblja, mnogo sunca i humusno tlo, ne voli vjetar, a može podnijeti i veće hladnoće. Potrebno joj je osigurati mnogo vlage jer inače može biti jako gorka i neukusna, upozorava Janja. Zanimljivo je kako su se šparoge nekada smatrale delicijom i mogle su se pronaći samo na bogataškim stolovima dok je ovih dana ova iznimno zdrava biljka dostupna i u trgovačkim centrima i na tržnici. Janja tako svake godine proda sve do zadnje šparoge.

Pogubni mraz

– Kada smo tek počeli prodavati šparoge bila sam jedina na tržnici i nije bila velika potražnja. Prije nekoliko godina postale su iznimno tražene i već je pravilo da rasprodam sve što donesem na tržnicu – govori Janja, dodajući kako joj je ovih dana hladnoća zadavala poteškoće jer je mraz stigao taman kad su nicale. Zbog toga ih nekoliko dana nije bilo u prodaji.
Inače, za vezicu šparoga potrebno je izvojiti 15 kuna. Janja naglašava i ljekovita svojstva šparoga. Uz svoj bogat nutritivni profil, šparoga je siromašna kalorijama pa je idealna za mršavljenje. Povoljno djeluje kod bolesti srca i krvnih žila, ali i kod liječenja probavnih problema.

-Ubrzavajuće djeluju na oporavak organizma “otrovanog” alkoholom te štite stanice jetre od otrova iz alkohola – ukazuje Janja. Način na koji ćete jesti šparoge ovisi samo o vašem nepcu. Volite li jednostavna i niskokalorična jela, šparoge ćete skuhati u slanoj vodi u koju ćete dodati i malo šećera i maslaca, kako bi izgubile svoju gorčinu, i pripremiti ih kao prilog. Najpopularniji recepti s šparogama svakako su šparoge s jajima i krem juha od šparoga.

– Najbolje ih je pripremati svježe, ali mogu stajati u frižideru i do pet dana. Isto tako, ukoliko želite da dulje traju, možete ih smrznuti – kazala je Janja.

I. Ćuk